Komunisté se při svých rozpočtových návrzích zatím krotí

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Největší přesuny v návrhu státního rozpočtu na příští rok prosadila KSČM. Její zástupci ale dříve hovořili o výrazně vyšší podpoře nájemního bydlení, než jakou nakonec odsouhlasil jimi vedený sněmovní rozpočtový výbor.

Jen se třemi návrhy poslanců na přesuny peněz v návrhu státního rozpočtu na příští rok za necelou miliardu korun souhlasil sněmovní rozpočtový výbor. Dalších změn může doznat zákon roku příští týden, kdy ho bude dolní komora parlamentu projednávat ve druhém kole.

Nejvyšší přesun prosadila předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM), jejíž strana toleruje menšinovou vládu ANO a ČSSD. Z několika kapitol má jít 600 milionů korun na výstavbu a opravy obecních základních a mateřských škol a také nájemních bytů. „Byla to jedna z podmínek naší strany pro podporu rozpočtu ve třetím čtení,“ připomněla.

Podpora nájemního bydlení však neodpovídá původním představám komunistů. Podle stranického kolegy Vostré Jiřího Dolejše by na podporu nájemního bydlení mělo jít minimálně několik miliard. „Stovky milionů jsou málo. Jeden malometrážní byt se pod tři miliony asi postavit nedá, takže za půl miliardy by bylo necelých dvě stě bytů. To není řešení,“ řekl nedávno E15

V kapitole ministerstva práce a sociálních věcí by mělo jít 327 milionů korun navíc na investice v sociálních službách na úkor dávek státní sociální podpory a pěstounské péče. Přesun úspěšně navrhl Roman Onderka (ČSSD).

Komunisté spolu s KDU-ČSL ovšem žádají pro sociální služby další prostředky. Na péči o seniory a tělesně postižené podle nich chybějí dvě miliardy. Nejkritičtější situace je v Ústeckém a Jihomoravském kraji. "Navýšení kapitoly sociálních služeb budeme určitě ještě načítat ve druhém čtení," dodala Vostrá s tím, že dostat přidáno by měli i hasiči.