Kontrolní hlášení by čtyři týdny před jeho zavedením zvládla jen část firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Berní úřady začaly firmám odpočítávat čas ke splnění dost možná nejvýznamnější letošní daňové změny v byznysu. Do konce února musí totiž plátci daně z přidané hodnoty odevzdat první kontrolní hlášení. Nový nástroj státu, kterak vybrat více peněz na DPH, však naráží na podstatný problém.

Necelé čtyři týdny před prvním reportem řada firem neumí informace, které žádají berní úředníci, sdělit. „I přesto, že se bude nový výkaz podávat již velmi brzy, účetní systémy v řadě firem nejsou dosud na jeho sestavení připraveny,“ sdělila Pavla Hadrabová z poradenské společnosti Mazars. Podle odhadů Asociace malých a středních podniků bylo koncem loňského roku připraveno na novou povinnost jen něco přes padesát procent firem.

Na poslední chvíli tak roste poptávka po specializovaných účetních programech i nabídkách poradenských firem. „Zájem klientů o licence na náš software zahrnující kontrolní hlášení během prosince podstatně vzrostl,“ potvrdil Miloš Kastner z vývojářské firmy Kastner software. „Poptávka po našem softwarovém řešení je v současnosti stále vysoká,“ dodal expert PwC na nepřímé daně Martin Diviš.

Významné náklady

Náklady jsou přitom nemalé. „Náklady vynaložené v souvislosti se zavedením kontrolního hlášení se z naší zkušenosti pohybují u menších společností v desítkách tisíc korun, u velkých firem až ve stovkách tisíc,“ uvedla Hadrabová. Vedle investic do daňové novinky čeká firmy podle daňařů i dodatečná porce provozních nákladů.

„Bude to několik hodin měsíčně navíc u přiděleného portfolia klientů každé účetní,“ odhadl šéf účetního outsourcingu poradenské firmy BDO Miroslav Bleha. „Hlavní obavy máme z vysokého nárůstu agendy související s výzvami a jednotlivými typy dotazů finančního úřadu k poskytnutým údajům,“ dodal Petr Burnus z poradenské kanceláře Rödl & Partner.

Povinnost měsíc co měsíc a pod hrozbou vysoké pokuty
Od 1. ledna letošního roku musí plátci daně z přidané hodnoty sestavovat a každý měsíc bernímu úřadu elektronicky podávat kontrolní hlášení k této dani. To obsahuje podrobné informace o jednotlivých přijatých a uskutečněných zdanitelných plněních, která vstupují do výpočtu daňové povinnosti a jejichž součet se poté uvádí v daňovém přiznání. Plátci musí hlášení podat vždy nejpozději do 25. dne následujícího měsíce, opožděné nebo nesprávně strukturované podání je spojeno s pokutami v řádu až desítek tisíc korun.