Korunové dluhopisy nechá finanční správa být, nic nezákonného se nestalo, píše Babiš Sobotkovi

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: anna vackova E15

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Andrej Babiš.
7
Fotogalerie

Finanční úřady nebudou plošně provádět daňové kontroly kvůli nezdanění výnosů z korunových dluhopisů. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to napsal v odpovědi na dopis premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Premiérovi to nestačí.

Premiér Babiše minulý týden vyzval, aby uvedl, zda dluhopisy prověřila Finanční správa. Babiš odepsal, že podle správy není nezdanění výnosů nezákonné. Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun. Dopis zveřejnil Deník.

Sobotka řekl, že odpověď, kterou dostal od ministra financí Andreje Babiše (ANO) formou dopisu, má za nedostatečnou. Bude požadovat vysvětlení otázek kolem zdanění korunových dluhopisů po daňové správě.

„Ty informace mi nedávají dostatečnou záruku, že daňová správa k té věci skutečně přistupovala odpovědným způsobem,“ uvedl Sobotka. Dodal, že v dopise Babiš mimo jiné kritizuje svou bývalou náměstkyni odpovědnou za daňovou oblast, což nastoluje otázku, jakým způsobem daňová správa funguje a fungovala.

Babiš koupil desetileté dluhopisy se šestiprocentním úrokem, které Agrofert vydal v prosinci 2012. Nedaněné korunové dluhopisy skončily změnou zákona s rokem 2013. Sobotka se ve svém dopise Babiše ptal, jestli se Finanční správa zabývala případy emise a nákupu korunových dluhopisů. "Došlo už v některých případech k doměření daně, případně kdy k tomu dojde?" napsal premiér.

Babiš v odpovědi napsal, že Finanční správa již v minulosti dospěla k závěru, že vydání korunových dluhopisů nikdy žádný právní předpis nezakazoval a nezdanění úrokového výnosu "nelze bez dalších aspektů hodnotit jako nezákonné". Premiérovi proto Babiš oznámil, že neshledává nezbytným provádět kvůli korunovým dluhopisům plošné daňové kontroly.

Premiér také žádal, aby ministr financí zhodnotil situaci, kdy firma vydá korunové dluhopisy a jako jediný je nakoupí její majitel. "Nejedná se o podezřelé jednání s cílem obejít placení daně?" uvedl v dopise Sobotka. I v tomto případě Babiš odepsal pouze, že takový postup není nezákonný. "Dluhopis se chová jako půjčka. Není výjimečné, že společnosti poskytne půjčku společník ze svých vlastních zdrojů," doplnil ministr.

Babiš v dopise Sobotku vyzval, aby pověřil civilní rozvědku prověřením možné korupce v souvislosti se stanovením výše základu pro vyměření zdravotního a sociálního pojištění OSVČ či superhrubé mzdy. Podle ministra jsou to případy "nesystémového ohýbání daňového základu" ze strany některých ministrů financí. Babiš také žádá premiéra o vysvětlení okolností privatizace těžební firmy OKD. Sobotka byl ministrem financí ve vládě Stanislava Grose, která v roce 2004 schválila prodej menšinového státního podílu v OKD.