Kuba: Zkažená aukce kmitočtů bude šéfa ČTÚ stát místo

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák

Předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák nedokázal dostatečně vysvětlit důvody, proč zastavil aukci kmitočtů pro vysokorychlostní mobilní sítě. Měl by z toho vyvodit osobní důsledky, míní ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Dvořák neskončí hned, ministr ale vládě nenavrhne jeho pokračování ve funkci. „Včerejší reakce a vysvětlení pana předsedy mě příliš neuspokojily,“ řekl Kuba Hospodářským novinám. Funkční období předsedovi ČTÚ končí v dubnu.

Šéf ČTÚ v pátek zastavil aukci kmitočtů s odůvodněním, že cena se vyšplhala příliš vysoko a mobilní operátoři by ji museli promítnout do cen pro zákazníky. „Již při vyhlášení podmínek v první polovině minulého roku jsme zdůrazňovali, že hlavní motivací pořádání aukce je rychlá dostupnost 4G sítí pro občany ČR a případný vstup čtvrtého operátora. Nikoliv zisk státu,“ vysvětlil své rozhodnutí, které ale nekonzultoval ani s radou svého úřadu, ani s vládou.

Kuba Dvořákovo vedení úřadu kritizuje dlouhodobě. „Jsem přesvědčen, že by z tohoto neúspěchu měl pan předseda Dvořák vyvodit jasnou osobní odpovědnost,“ uvádí nyní s tím, že jde o osobní selhání šéfa telekomunikačního úřadu.

Dvořáka z neúspěchu aukce viní i analytik Patria Direct Tomáš Tomčány. „Celý proces aukce zřejmě komplikovalo nejvíce pravidlo, že každý účastník aukce mohl až pětkrát bez jakékoliv sankce stáhnout svou nejvyšší nabídku,“ uvedl pro ČTK.

Odchod šéfa ČTÚ už v pátek požadoval i předseda poslaneckého podvýboru pro elektronické komunikace Jan Husák (TOP 09). „Situace je opět výhodná pro stávající operátory. Čím později se uskuteční nějaká nová aukce, tím déle zde nebude pořádná konkurence. O to víc vytahají operátoři peněz lidem z kapes kvůli přemrštěným cenám,“ řekl.