Kubice kritizoval Lessyho za jeho výroky o brněnském policejním gangu

Jan Kubice

Jan Kubice Zdroj: ctk

Policejnímu prezidentovi Petru Lessymu se vymstila válka mezi policejními špičkami, o které Právo informovalo tento týden. Lessy totiž ostře napadl náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka a tím rozhněval ministra vnitra Jana Kubiceho, informuje o tom sobotní Právo. Kubice včera témuž listu řekl, že chování Lessyho není slučitelné s funkcí šéfa policie.

Podle agentury Mediafax Lessy pro středeční Právo uvedl, že Vaňka v době jeho působení na jihomoravské krajské policejní správě dlouhodobě kryl před udáními a trestními oznámeními Rudolf Setvák, jeden z obviněných v kauze brněnského policejního gangu, který měl vydírat a účelově kriminalizovat podnikatele. Zároveň naznačil, že Vaněk mohl být propojen i se samotným gangem, a vyzval ho k rezignaci.

Lessy, který Vaňka na místě jihomoravského náměstka před rokem a půl vystřídal, si těmito výroky ale způsobil problém. „Chování policejního prezidenta pokládám za naprosto nestandardní a pro mě velmi překvapivé. Neslučuje se s chováním jakékoliv policisty, natož policejního prezidenta,“ řekl k tomu Právu Kubice.

Ministr vnitra dále upozornil, že pokud má Lessy poznatky o případné trestní činnosti Vaňka nebo dalších policistů, má se podle něj obrátit na inspekci nebo na státní zastupitelství.

Kubice zároveň tvrdě zkritizoval Lessyho za to, že se vyjadřuje v médiích k „živé“ kauze. „Nemůže se takto vyjadřovat k věcem, které jsou předmětem trestního řízení, to si nesmí dovolit žádný policista,“ poznamenal ministr vnitra.