Kulturní léto startuje v dobré finanční kondici

kulturní léto

kulturní léto Zdroj: profimedia.cz

Hvězdou letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bude herečka Helen Mirrenová.
Na festivalu Rock for People v Hradci Králové letos vystoupí také slavná americká kapela Faith No More.
Na Letních shakespearovských slavnostech se letos představí také Jiří Langmajer v roli Richarda III.
3
Fotogalerie
Škrtání rozpočtů ve státní sféře a v marketingu velkých firemních sponzorů letos nepostihlo velké kulturní akce, naplánované na toto léto. Podle průzkumu deníku E15 se zavedeným jménům pro desítky tisíc diváku daří držet loňské rozpočty, v některých případech dokonce vzrostl celkový objem peněz, ale i financí určených pouze na nákup umělců.

To se týká například hudebního festivalu Rock for People, jehož letošní rozpočet se pohybuje okolo padesáti milionů korun. „Loni to bylo o deset procent méně,“ uvedl mluvčí akce Jiří Hlinka. Organizátoři z Ameba Production navíc v meziročním srovnání zvedli rozpočet na nákup kapel o sedm milionů korun.

Díky dlouhodobým partnerstvím a grantům či příspěvkům z veřejných rozpočtů tak pořadatelé nemusí sahat k výrazným škrtům. Udržet loňskou úroveň rozpočtu se letos podařilo Letním shakespearovským slavnostem (LSS) nebo Mezinárodnímu filmovému festivalu v Karlových Varech, které začínají tento týden.

Pořadatelé LSS těží z třináctiletého partnerství s finanční skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera, rozpočet filmových Karlových Varů z velké míry drží čtyřletý kontrakt s ČEZ, z něhož tým Jiřího Bartošky ročně inkasuje 22 milionů korun až do roku 2014. Bartoškovi rovněž pomáhá trvalá přízeň ministerstva kultury, Karlových Varů a Karlovarského kraje, jejichž příspěvky kryjí zhruba třicet procent rozpočtu filmového festivalu.

„Účast partnerů je velice podobná jako v minulém roce. K dílčím změnám samozřejmě může dojít, většinou se týkají menších partnerů. Snažíme se, aby partnerská základna byla co nejstabilnější,“ uvedl Michal Rychlý, jednatel Agentury Schock, která pořádá LSS.

Čtěte také:

Spořitelna se stahuje z trhu festivalů

Karlovarskému festivalu ubylo peněz

Karlovarský Thermal před MFF modernizuje projekční techniku

Příjmovými stránkami ještě mohou zamávat vrtochy přírody. Jak uvádí Michal Thomes z Ameby Production, nepříznivé počasí může znamenat výpadek až milionových částek za vstupné nebo sníženou konzumaci nápojů a občerstvení.

Kupříkladu loni musela Agentura Schock kvůli dešti rušit devět z naplánovaných 145 produkcí shakespearovských slavností.
Finanční riziko tak podstupují hlavně začínající kulturní akce, které si nevytvořily dostatečné partnerské zázemí či kontakty do státní sféry.

Dva týdny před konáním ohlásili zrušení organizátoři z agentury Punx not Dead. Ten měl proběhnout tento víkend a k hlavním tahákům měly patřit hvězdy Blink-182. Agentura na sebe podle vlastního vyjádření podá insolvenční návrh.

Film

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

rozpočet: 135 milionů korun meziroční změna: 0 účast sponzorů: 70 procent rozpočtu hlavní sponzoři: ČEZ, RWE, Vodafone, KKCG, Sony, UniCredit Bank, Eurovia podíl veřejných financí: 30 procent – ministerstvo kultury, Karlovy Vary, Karlovarský kraj pořadatel: Film Servis Festival Karlovy Vary hlavní lákadla: Helen Mirrenová (viz foto), Dario Argento, István Szabó očekávaná návštěvnost: 125 tisíc

Hudba

Rock for People, Hradec Králové

rozpočet: 50 milionů korun meziroční změna: +10 procent účast sponzorů: 25 až 33 procent hlavní sponzoři: T-Mobile, Staropramen, Google účast veřejných financí: zhruba jedno procento – Hradec Králové pořadatel: Ameba Production hlavní lákadla: Faith No More (viz foto), The Prodigy, Skrillex, Franz Ferdinand očekávaná návštěvnost: 30 tisíc

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti, Praha, Brno, Plzeň, Ostrava

rozpočet: 50 až 55 milionů korun meziroční změna: nesdělena účast sponzorů: 35 procent rozpočtu hlavní sponzoři: PPF, Česká pojišťovna, Home Credit účast veřejných financí: tři procenta rozpočtu – pražský magistrát, Praha 1 pořadatel: Agentura Schok hlavní lákadla: Richard III. s Jiřím Langmajerem (viz foto), Veselé paničky Windsorské v režii Jiřího Menzela a s Bolkem Polívkou v hlavní roli očekávaná návštěvnost: 80 tisíc