Lesy ČR nově povede Josef Vojáček

Lesy ČR

Lesy ČR Zdroj: profimedia.cz

Generálním ředitelem státního podniku Lesů ČR se od září stane současný šéf Vojenských lesů a statků České republiky Josef Vojáček (47). Informoval o tom ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) na tiskové konferenci. Do výběrového řízení na místo odvolaného ředitele Daniela Szóráda se hlásilo 11 uchazečů, uvedlo už dříve ministerstvo. Vojáčka doporučila před jmenováním odborná komise. Ministerstvo obrany sdělilo, že na uvolněný post ve vedení Vojenských lesů a statků České republiky vypíše v nejbližším období výběrové řízení.

Vojáček řekl, že zatím nepředpokládá personální změny ve vedení podniku, chce se nejdřív s prací konkrétních lidí seznámit. Koncepci rozvoje Lesů ČR chce založit na komunikaci s obchodními partnery, neziskovými organizacemi i dalšími hospodáři v krajině. Konkrétní kroky, které by mohly například změnit zadávání smluv na těžbu dřeva, nezveřejnil. Zakázky by se však podle něj měly zadávat pružněji. "Chtělo by to nepoužívat v rámci celé republiky jednotný mustr pro zadávání veřejných zakázek," řekl.

Podle něj se také nejspíš ještě upraví novela vyhlášky, která by měla umožnit druhově pestřejší vysazování nových stromů. Tu v minulosti kritizovaly neziskové organizace.

Vojáček je ředitelem Vojenských lesů a statků od roku 2014. Od 90. let působil v Lesích ČR. Ředitelem VLS byl také mezi lety 2004 a 2009.

Szóráda odvolal v polovině května bývalý ministr Jiří Milek (za ANO). Na podnik v poslední době mířila kritika za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě. Po svém odvolání Szórád odmítl, že by kvůli jeho řízení podnik likvidaci kůrovcové kalamity nezvládl. Problém se podle něj netýká pouze lesů ve správě Lesů ČR, ale všech vlastníků lesů, a to i v sousedních zemích.

Podniku loni klesl čistý zisk o 26 procent na 3,08 miliardy korun z předloňských 4,16 miliardy korun. Byl to nejnižší zisk za posledních sedm let. Snížení zisku Lesy ČR přičetly především poklesu tržeb za dříví o 722 milionů korun a zvýšením tvorby rezerv o 206 milionů korun. Vojáček očekává, že podnik letos do státního rozpočtu odvede 2,5 miliardy korun.

Nový ředitel uvedl, že neví, kdo se ujme vedení VLS po jeho příchodu do podniku s více než 3500 zaměstnanci. Zřizovatelem VLS je ministerstvo obrany. "Je to věc zakladatele vojenských lesů a samozřejmě to, že se účastním výběrového řízení, jsem zakladateli oznámil," doplnil.

"Ztráta vysoce kvalifikovaného odborníka ministerstvo obrany mrzí, nicméně právě kvality Josefa Vojáčka vedly k jeho výběru na post generálního ředitele LČR, a resort bude respektovat jeho rozhodnutí o další profesní kariéře," sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Úřad podle něj vyčká na oficiální oznámení Vojáčka o nástupu do Lesů ČR. "Po vyhodnocení věci panem ministrem (Lubomírem) Metnarem (za ANO) se předpokládá vyhlášení výběrového řízení na post generálního ředitele státního podniku Vojenské lesy a statky ČR v nejbližším období," dodal Fajnor.

Toman řekl, že ministerstvo bude mimo jiné kvůli kůrovci chtít navýšit rozpočet úřadu. Jak již dříve ministerstvo sdělilo, bude chtít 3,5 miliardy korun navíc, z toho alespoň půl miliardy korun by mělo jít na boj proti kůrovci.

"V rámci řešení kůrovcové kalamity je připravena podpora asanace vytěženého dříví odkorněním, ošetřením postřikem nebo insekticidními sítěmi s cílem zabránit dalšímu šíření kůrovce. Vyšší podpora by pak měla být vyplácena při skladování asanovaného dříví mimo les. Pro urychlení obnovy napadených mladých porostů - lýkožrouty nebo václavkou smrkovou - bude podpora poskytována na odstranění porostů s ponecháním rozštěpkované dřevní hmoty na ploše," sdělilo již dříve ministerstvo.