Letouny CASA dostanou servis za 1,24 miliardy, rozhodla vláda

Armádní letouny CASA.

Armádní letouny CASA. Zdroj: ctk

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) dnes schválil veřejnou zakázku na servis čtyř armádních letadel CASA za až 1,24 miliardy korun bez DPH. O letouny se bude příštích osm let starat přímo jejich výrobce, společnost Airbus Defence & Space.

Předmětem veřejné zakázky je komplexní servisní podpora a zabezpečení provozuschopnosti čtyř letounů C - 295M. Smlouva má zahrnovat údržbu a opravy letounů, pohonných jednotek, zabezpečení náhradních dílů, ale také zabezpečení školení pilotů i techniků.

Letouny dosud opravovala společnost Omnipol, která měla s výrobcem EADS CASA (dnes Airbus Defence & Space) uzavřenou smlouvu o výhradním zastupování. Nová smlouva na servisní podporu měla původně znít shodně, avšak Airbus Defence & Space neprodloužila Omnipolu exkluzivitu. Ministerstvo obrany proto oslovilo přímo výrobce letadel, který jako jediný může zabezpečit servisní provoz a údržbu strojů. Společnost má svá servisní střediska v Polsku a Portugalsku.

Transportní stroje CASA ve výbavě vojenských letců před několika lety nahradily zastaralé ruské antonovy. Po počátečních technických problémech se staly oporou dopravního letectva. Česko tři letadla CASA koupilo, čtvrté vyměnilo za pět bitevníků L-159 z produkce Aero Vodochody. Nákup letadel CASA za 3,5 miliardy korun přes společnost Omnipol byl od počátku mnohými odborníky kritizován jako předražený.