Lidé na změnách DPH vydělají, tvrdí Fiala. Zdanění vína se ještě může měnit

Premiér Petr Fiala ve studiu Blesku. (18.5.2023)

Premiér Petr Fiala ve studiu Blesku. (18.5.2023) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Změny daně z přidané hodnoty budou mít na příjmy domácností pozitivní dopad. V rozhovoru pro deník Blesk to řekl premiér Petr Fiala )ODS). Premiér také obhajoval nulovou spotřební daň na takzvaná tichá vína, do budoucna se prý ale ještě může změnit.

Vláda plánuje současné tři sazby DPH zredukovat na dvě a řadu položek mezi daňovými sazbami přesunout. „Celkově se vybere na DPH méně, lidé budou platit méně, celkově na tom vydělají. Toto opatření, které jsme udělali, není jednoznačně motivováno jen vyšším příjmem, ale i zjednodušením a zpřehledněním systému,“ řekl Fiala. Premiér zdůrazňuje, že do nižší sazby se přesunuly potraviny nebo léky.

Obavy, že ceny neklesnou, a příjmy navíc díky poklesu DPH si ponechají obchodníci, Fiala nesdílí. „Vyjádřili se tak skoro všichni, vyjádřily se řetězce, Svaz obchodu a cestovního ruchu, že to snížení je takové, že bude promítnuto do cen potravin,“ řekl.

Často kritizovanou nulovou spotřební daň na tichá vína premiér obhajuje, nemusí ale jít o konečný stav. Do budoucna premiér připouští další daňové úpravy v této oblasti. „Domluvili jsme se, že toto není věc, nad kterou mávneme rukou, ale v příštích měsících budeme hledat nějaké řešení i ve spolupráci s našimi vinaři. Přece jen většina spotřeby u nás je z dovozu. Nechceme zasáhnout naše vinaře, ale situaci bychom do budoucna řešit měli,“ řekl premiér. S výjimku vína se má zvednou spotřební daň lihu o deset procent, nově má spotřební daň platit i pro pivo. 

Podrobnosti čtěte na Blesk.cz >>>