Lidovci: Povolební jednání se příliš vlečou, měli bychom zrychlit

Zleva poslanci ČSSD Milan Štěch, Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec, předseda ČSSD Bohuslava Sobotka, dále členové KDU-ČSL Jan Bartošek, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, Marián Jurečka, Alena Gajdůšková, Roman Línek a Jan Kasal vystoupili 12. listopadu na tiskové konferenci po setkání vyjednávacích týmů jejich stran.

Zleva poslanci ČSSD Milan Štěch, Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec, předseda ČSSD Bohuslava Sobotka, dále členové KDU-ČSL Jan Bartošek, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, Marián Jurečka, Alena Gajdůšková, Roman Línek a Jan Kasal vystoupili 12. listopadu na tiskové konferenci po setkání vyjednávacích týmů jejich stran. Zdroj: CTK

Strany vyjednávající o nové vládě by mohly zrychlit tempo společných rozhovorů, protože jednání se příliš vleče. Po zasedání předsednictva KDU-ČSL to řekl první místopředseda strany Marian Jurečka. Očekává, že nejkontroverznější témata společných rozhovorů strany proberou zhruba do dvou týdnů.

Bezprostředně po volbách vypukla vnitrostranická krize v ČSSD, která hned v počátku vyjednávání zdržela. „Mohli bychom všichni podstatně přidat, protože už jsme ztratili těch 14 dnů na úvod. A myslím si, že by se dalo jednat řekněme po dvou po třech dnech,“ řekl novinářům Jurečka. První místopředseda lidovců je prý ale přesvědčen, že KDU-ČSL, ČSSD a hnutí ANO tempo schůzek urychlí.

Podle šéfa ANO Andreje Babiše ale tempo vyjednávání odpovídá politické realitě. „Je to přesně sedm dní, co jsme se poprvé potkali s ČSSD. Je to první týden a na prvním jednání jsme si řekli postup a strategii, takže je to týden,“ řekl při příchodu na nedělní schůzku s ČSSD Babiš.

Problematická témata především

Podle něj je důležité, aby strany během dvou až třech týdnů prodiskutovaly oblasti, v nichž hrozí největší neshody. „Abychom viděli, jestli má smysl pokračovat v debatách, které by směřovaly k nějaké koalici,“ uvedl Jurečka. Organizace schůzek je přitom podle něj hlavně na ČSSD, která vyhrála volby. Po vyjasnění pozic v problematických tématech se lidovci rozhodnou, zda se stanou součástí vládní koalice, odejdou do opozice nebo budou vládu alespoň tolerovat, dodal.

Členové KDU-ČSL zvolili šéfy vyjednávacích týmů, které budou pro politická vyjednávání klíčové. V čele ekonomické skupiny stane předseda lidovců Pavel Bělobrádek, sociální a zdravotní tým povede europoslankyně Zuzana Roithová. Vyjednávací týmy jednotlivých stran by se podle Jurečky měly setkat ve středu nebo ve čtvrtek.

Jurečka: Měly by se scházet všechny tři strany

Prozatím přitom docházelo hlavně k dvoustranným jednáním mezi zástupci ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Kvůli zrychlení vyjednávání by se ale co nejdříve měly začít strany scházet ve trojstranném formátu, upřesnil Jurečka.

Lidovci nadále prohlašují, že jejich největší prioritou jsou daňové úlevy pro rodiny s dětmi a nezvyšování korporátní daně. Očekávají přitom, že právě o daňové sazby se mezi stranami možné vládní koalice rozhoří nejintenzivnější boj.