Lukáš Vondrovic se stal novým ředitelem Správy úložišť radioaktivních odpadů

Úložiště Dukovany.

Úložiště Dukovany. Zdroj: Správa úložišť radioaktivních odpadů

Úložiště Richard na Litoměřicku.
Úložiště Richard na Litoměřicku.
Úložiště Richard na Litoměřicku.
Úložiště Richard na Litoměřicku.
Úložiště Bratrství.
16
Fotogalerie

Novým ředitelem Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) je od 1. října Lukáš Vondrovic. Otevřeného výběrového řízení se zúčastnili čtyři kandidáti, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo průmyslu a obchodu. Bývalého ředitele Jana Prachaře SÚRAO policie obvinila v souvislosti s veřejnými zakázkami, soud ho vzal do vazby.

Vondrovic na Správě úložišť radioaktivních odpadů působí od roku 2014, nejprve jako výzkumný pracovník, poté jako vedoucí oddělení geologických prací a od roku 2018 byl vedoucím projektu přípravy hlubinného úložiště v pozici vedoucího úseku. Vondrovic byl také členem poradního týmu expertů, který v roce 2020 doporučil čtyři lokality, kde může být hlubinné úložiště radioaktivního odpadu v ČR, původně se vybíralo z devíti.

„Lukáš Vondrovic prostředí SÚRAO zná velmi dobře, od odborného specialisty v oboru geologie v České geologické službě a následně i na SÚRAO se postupně vypracoval do pozice vedoucího úseku přípravy úložišť radioaktivního odpadu. Dostává se mu respektu v mezinárodní komunitě a odborných platformách,“ řekl dnes ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Policisté v souvislosti s veřejnými zakázkami SÚRAO obvinili pět lidí a jednu firmu. Jde o trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, uvedl na webu státní zástupce Jakub Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Řízením SÚRAO byl dočasně pověřen náměstek pro jadernou energetiku Tomáš Ehler.

Jak rostla cena elektřiny?

Video placeholde
• Videohub

Hospodářské noviny již dříve uvedly, že Prachař byl podle policie ve spolčení se slovenským podnikatelem a právníkem Ľubomírem Fockem a majitelem stavební firmy NN Company Jakubem Němečkem. Právě Focko byl podle policie hlavou skupiny, a dokonce dokázal Prachaře v roce 2019 dosadit do vedení SÚRAO. Jak to provedl, policie v obvinění, jehož část HN získaly, nepopisuje. Podle HN ale Prachař neprošel výběrovým řízením.

SÚRAO se stará o bezpečné ukládání radioaktivních odpadů, provozuje jejich úložiště a podílí se na přípravě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Ministerstvo průmyslu a obchodu zřídilo správu úložišť v roce 1997, od roku 2001 je SÚRAO organizační složkou státu.