Mendelova univerzita přišla o akreditaci ekonomických oborů

Mendelova univerzita v Brně

Mendelova univerzita v Brně Zdroj: Profimedia.cz

Mendelova univerzita v Brně přišla kvůli pochybením o institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. Rozhodl o tom Národní akreditační úřad. Vyplývá to ze zápisu z květnového jednání jeho rady, potvrdil zástupce úřadu Jiří Smrčka. Univerzita si tak podle něj v doktorském typu studia pro ekonomické obory už nebude moct schvalovat nové studijní programy sama, ale bude se muset s žádostí o jejich povolení obrátit na akreditační úřad. Rozhodnutí se nedotkne stávajících ani budoucích studentů v aktuálních studijních programech. 

„Akreditační úřad rozhodl zastavit řízení v případě bakalářského a magisterského typu studia a odejmout institucionální akreditaci v případě doktorského typu studia pro oblast ekonomické obory,“ řekl zástupce úřadu Jiří Smrčka. K rozhodnutí podle něj úřad přistoupil na základě důkazů o zjištěných pochybeních. „Akreditace studijních programů, která je v současnosti platná, tak té se to nedotkne. Studijní programy jsou akreditované dál a studenti v nich mohou studovat dál. Pokud by si ale vysoká škola chtěla vytvořit nový studijní program, tak si ho nemůže schválit sama, ale musí požádat o akreditaci akreditační úřad,“ vysvětlil. 

Mendelova univerzita nedokázala vyhodnotit jako rizikové, že značný počet posluchačů doktorského studia končí studium za dobu výrazně kratší, než je standardní tříletá doba. Někteří podle úřadu absolvovali studium za 22 až 30 měsíců. „V kontrolovaném období absolvovalo za tuto kratší dobu 14 studentů,“ uvedl úřad. Kontrola na provozně ekonomické fakultě se konala od loňského 25. srpna do 25. listopadu. Podle úřadu rovněž odhalila, že „vysoká škole nemá dostatečně účinná opatření proti úmyslnému jednání proti dobrým mravům při studiu, zejména proti plagiátorství a podvodům při studiu“.

Video placeholde
Možný první gentleman? Neruda: Nejdříve sem jí nevěřil, budu jí doprovázet kde bude třeba • Blesk - Nikola Forejtová

Týdeník Hrot v dubnu upozornil, že mezinárodní antiplagiátorská platforma VroniPlag v minulých měsících odhalila shody v textech disertačních prací několika rakouských komunálních politiků, kteří úspěšně ukončili doktorské studium na Provozně ekonomické fakultě (PEF) Mendelovy univerzity. Úřad pak na fakultu poslal kontrolu, která chyby v doktorském studiu potvrdila.

„Správní řízení se týkalo pouze možnosti akreditovat nové studijní programy v rámci doktorského stupně studia na provozně ekonomické fakultě. Netýká se tedy aktuálních studijních programů, které byly již dříve ze strany NAÚ akreditovány. Rozhodnutí NAÚ tedy nemá žádný vliv na stávající studijní programy, současné ani budoucí studenty," řekl mluvčí školy Filip Vrána.

Mendelova univerzita je spojena s kandidátkou na prezidentku Danuší Nerudovou. Bývalá rektorka univerzity říká, že ve své dřívější funkci konala přesně tak, jak podle zákona měla. „Jakmile jsem se o těchto konkrétních pochybeních dozvěděla, začala jsem je ze své pozice řešit. Iniciovala jsem odebrání neoprávněně získaných titulů, jmenovala vlastní kontrolní komisi a učinila všechny kroky, které vedly k prošetření celé věci,“ napsala v dubnu na Twitteru.