Metrostav opraví Staroměstský jez. Památka dostane původní podobu ze dřeva a kamenů

Staroměstský jez u Karlova mostu

Staroměstský jez u Karlova mostu Zdroj: Daniel Vitouš

Na první pohled je nenápadný, přesto náleží k nejstarším pražským památkám. I proto si 321 metrů dlouhý Staroměstský jez mezi Kampou a Novotného lávkou v historickém centru metropole vyžádá kompletní rekonstrukci. Tu provede na základě vyhraného tendru společnost Metrostav, které zaplatí státní podnik Povodí Vltavy přes 112 milionů korun, vyplývá z Věstníku veřejných zakázek.

Nutnost rekonstruovat jez, který si jako jediný v Praze zachoval původní vzhled a tvar, vzešla z kontrolních prohlídek v posledních letech. „Ty konstatují závažné závady, které souvisejí s pokračující degradací dřevěné roštové konstrukce jezu, výskytem kaveren mezi dřevěnou konstrukcí a betonovou výplní oken konstrukce,” sdělila Michaela Šeborová, vedoucí kanceláře generálního ředitele Povodí Vltavy. Kontroly odhalily i další závady.

Rekonstrukce má vrátit jezu poblíž Karlova mostu jeho původní podobu. Jde o jez „pražského typu”. „To znamená řešení dřevěnou roštovou konstrukcí, která bude vyplněna kamenem. Půdorys zůstane zachován,” dodala Šeborová.

Staveniště má být Metrostavu předáno do října, rekonstrukci má firma dokončit do tří a půl roku. 

Staroměstský jez spolu s dalšími přilehlými stavbami vytváří důležitou součást podoby historického jádra Prahy a je zapsaný od roku 1958 do seznamu nemovitých kulturních památek.

Vedle Staroměstského jezu chce Povodí Vltavy kompletně rekonstruovat také 270 metrů dlouhý Šítkovský jez mezi Dětským ostrovem a Mánesem. Práce na něm by měly začít v příštím roce.