Praha 6 jedná o přesunu léčebny do Břevnova, přednost mají dostat byty od Penty

Poliklinika Pod Marjánkou

Poliklinika Pod Marjánkou Zdroj: ŠJů, Wikimedia Commons [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Poliklinika Pod Marjánkou
Poliklinika Pod Marjánkou
Poliklinika Pod Marjánkou
Poliklinika Pod Marjánkou
5
Fotogalerie

Městská část udělala další krok k přesunu své léčebny z lokality v Bubenči, kde chce Penta stavět byty, do Břevnova.

V břevnovské Poliklinice Pod Marjánkou zřejmě vznikne léčebna dlouhodobě nemocných. V úterý se po delších diskuzích rada Prahy 6 přiklonila k záměru přistavět ke stávající poliklinice pro léčebnu nové prostory. Praha 6 potřebuje vybudovat novou léčebnu, aby tam přesunula lůžka současné léčebny v Bubenči v Chittussiho ulici.

Na daném místě chce skupina Penta stavět luxusní bytový komplex, a usiluje proto o změnu územního plánu, který dosud omezuje využití areálu na veřejné vybavení. Plány developera ale podle vedení Prahy 6 nejsou důvodem pro přesun městské léčebny.

Tím má být nevyhovující stav budov. Polikliniku Marjánka městská část převzala letos narychlo a předčasně od dosavadního soukromého nájemce. Praha 6 mu má vyplatit podle dohody 40 milionů korun. Podle opozice je to nepřiměřená částka a zbytečný spěch.

Na konci roku 2017 by totiž firmě končila lhůta, dokdy měla proběhnout rekonstrukce, kterou nestíhá. Pak by podle kritiků mohla být výpověď bez nákladů. Rada postupuje podle posudku firmy EY.

„Kdyby nedošlo k dohodě s firmou, mohlo dojít k soudním průtahům,“ vysvětluje Churavý. Přesun léčebny z Bubenče by se tak mohl zpozdit. Proti výstavbě LDN v areálu polikliniky na Břevnově vznikla před několika měsíci petice. Iniciovali ji lékaři, kteří na poliklinice pracují, a podepsaly ji tři tisíce lidí. Příští týden by ji mělo projednat zastupitelstvo. „Sloučit dva rozdílné objekty na tak malém prostoru uprostřed stávající zástavby nemá žádnou logiku,“ říká Jiří Lála (ODS), člen kontrolního výboru zastupitelstva Prahy 6.

Podle mluvčího Prahy 6 Martina Churavého jsou ale obavy petentů liché. „Současná nabídka zdravotní péče se na poliklinice nijak neumenší,“ říká Churavý. Podle místních zelených by se investor měl případně podílet na nákladech na stěhování obecní léčebny.