Ministři z ANO a KDU-ČSL nechtějí odvolat šéfa finanční správy

Martin Janeček

Martin Janeček Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Martin Janeček a Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Ministři hnutí ANO a KDU-ČSL se staví skepticky k návrhu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) na odvolání šéfa finanční správy Martina Janečka a náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové. Podle nich nebyly naplněny podmínky, které pro odvolání obou vyžaduje služební zákon. Zaorálek řekl, že chce vyzvat vládu k odvolání Janečka a Schillerové kvůli údajnému zneužití zajišťovacích příkazů k likvidaci firem.

"Já budu muset přečíst panu ministrovi Zaorálkovi služební zákon. Ocituju mu z toho, jaké důvody mohou vést k tomu, abych mohl odvolat paní Schillerovou a pana Janečka. Navíc je to sdílená kompetence státního tajemníka a ministra financí, takže této žádosti bohužel nemohu vyhovět," řekl novinářům před jednáním vlády ministr financí Ivan Pilný (ANO).

"Ať můžu mít jakékoli výhrady vůči fungování finančního úřadu v České republice, které jsem paní náměstkyni a panu ministrovi zmiňoval, tak si myslím, že tady není taková situace, aby mohl jiný ministr navrhovat odvolání těchto úředníků. Protože to podle mě není v souladu se zákonem o státní službě," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

 

Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) očekává vzrušenou debatu, pokud Zaorálek skutečně návrh na odvolání Janečka a Schillerové vznese. Požadavek mu ale připadá nesmyslný. "Snad už jsme po volbách, takže jsem doufal, že tyhle šílenosti přestanou," řekl.

Zaorálek minulý týden řekl, že hodlá dnes na vládě navrhnout odvolání Janečka a Schillerové. Odvolával se přitom na reportáž serveru Seznam Zprávy. Ta obsahovala příběhy, jež podle Zaorálka dokládají, že v době, kdy ministerstvo financí vedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš, byly prostřednictvím zajišťovacích příkazů zlikvidovány firmy nevyhovující lidem kolem holdingu Agrofert, který Babiš donedávna vlastnil.