Ministryní práce se stala Müllerová, bude muset řešit sKarty

Ludmila Müllerová

Ludmila Müllerová Zdroj: CTK

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval ministryní práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou (TOP 09). Nahradila stranického kolegu Jaromíra Drábka, který post opustil ke konci října, poté co policie obvinila jeho bývalého prvního náměstka z podplácení. Řešit bude muset Müllerová mimo jiné osud kontroverzních sKaret.

„Moc bych vám přál, aby se vám podařilo problémové ministerstvo, alespoň viděno z venku, stabilizovat, aby vážně dělalo ty věci, které dělat má, a přestalo experimentovat s věcmi, které se mu moc nedaří,“ popřál nové ministryni Klaus.

Podle prezidenta dosud vedení MPSV chyběl „radikální krok v tom, co se musí osekat z příliš přebujelého systému“. Současně ale podle něj neměl úřad ani potřebnou citlivost, aby nedělal věci, které mají nepříjemné a nezasloužené dopady na jednotlivce.

Resort práce byl až doteď dva týdny bez vedení. Drábek sice své odstoupení oznámil počátkem října, výběr jeho nástupce odsunuly ale krajské a senátní volby i vládní krize se spory o podobu daní. Premiér Petr Nečas (ODS) se s kandidátkou TOP 09 na ministerský post sešel teprve před pár dny, až po klíčových hlasováních ve Sněmovně.

Z původního kabinetu zbylo už jen šest členů

Výměna na ministerstvu práce je další v řadě četných odchodů Nečasových ministrů. Z jeho původní patnáctičlenné vládní sestavy zbylo už jen šest členů kabinetu včetně premiéra. Další změna se chystá na ministerstvu dopravy, ze kterého má odejít ministr Pavel Dobeš (LIDEM). Na jeho nástupci se ale zatím vládní politici nedohodli. Spekuluje se i o dalších možných personálních změnách ve vládě.

Někdejší politička KDU-ČSL a nyní TOP 09 působila na ministerstvu práce už v letech 2002 až 2004 jako náměstkyně ministra. Pak byla zvolena do Senátu. Po odchodu z horní parlamentní komory pracovala jako Drábkova poradkyně.

Jako jeho nástupkyně má nyní před sebou řešení několika sporných záležitostí. K nim patří třeba nové sociální karty, přes které mají potřební dostávat dávky a podpory. Projekt kritizuje opozice, odbory, rada postižených i někteří koaliční politici. Müllerová řekla, že chce kompromis hledat v koalici i s opozicí. Jednat se chystá i s Českou spořitelnou, která karty provozuje. Nová ministryně chce zkontrolovat také chystané zakázky.

Jaromír Drábek: Něco jsem čekal, ale ne takový podrazí

David Klimeš: Konec. Dřív, než si myslíte