Mynář v pasti logiky: Nevím, o čem schůzka byla, ale vím jistě, o čem nebyla

Miloš Zeman (vlevo) a Vratislav Mynář

Miloš Zeman (vlevo) a Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Účastníci schůzky u prezidenta Zemana a ostatní zainteresovaní pokračují v bizarních a vzájemně si protiřečících vysvětleních, co a jak se vlastně odehrálo. Po přiznání zúčastněných ke lži se do nástrah logiky zamotal Zemanův kancléř Vratislav Mynář - ten odmítl, že by se u prezidenta jednalo o puči v ČSSD. O čem se tedy jednalo, ale neví. Navíc se vynořuje další nesrovnalost. Mynář se neshodne s Jeronýmem Tejcem, kdo setkání vlastně svolal.

Aspirantem na výrok dne je také Zdeněk Škromach. Ten se k situaci postavil čelem s tím, že veřejná lež kolegy Haška není nic špatného ani nečestného. Server E15.cz vám přináší chronologický přehled vývoje kolem krize v ČSSD.

SLEDUJEME ONLINE:

21:57ANO: S Úsvitem se shodneme na ekonomických prioritách

Hnutí ANO dnes zahájilo jednání s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury. Obě hnutí, která jsou sněmovními nováčky, se shodnou například na ekonomických prioritách a prosazení zákona o obecném referendu. Po večerním jednání to řekli místopředsedkyně ANO Věra Jourová a šéf Úsvitu Okamura. Vyjednávací týmy se znovu setkají, termín zatím není stanoven.

20:28Šéf SPOZ Štengl uhájil svůj post. „Obrovská šaškárna,“ řekla Portová

Republikové předsednictvo zemanovců navzdory volebnímu debaklu nepřijalo rezignaci svého předsedy Zdeňka Štengla. Ve vedení partaje naopak skončila odbojná místopředsedkyně Dita Portová. Podle ní bylo jednání předsednictva fraškou a hrou na rezignaci. Portová zřejmě založí novou stranu.

„Dal jsem rezignaci na funkci, ale předsednictvo rezignaci nepřijalo. Takže mě pověřilo vedením do řádného volebního sjezdu,“ řekl po jednání Štengl. V prosinci se uskuteční mimořádný sjezd SPOZ, ale ten nebude volební. Straníci na něm podle Štengla pouze vyhodnotí volební neúspěch.

Čtěte více

20:22Takže zase jinak, lánskou schůzku podle Tejce svolal prezident

Aktéři sobotního setkání křídla ČSSD kolem Michala Haška s prezidentem se dál zamotávají do vysvětlování okolností této schůzky. Poté, co se konečně shodli na tom, že schůzka vůbec byla, se teď zase neshodnou na tom, kdo jí vlastně svolal.

„Pokud si dobře pamatuji, tak o to požádal pan prezident, a myslím si, že je nevkusné nevyhovět přání pana prezidenta,“ prohlásil v TV Prima šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Hradní kancléř Vratislav Mlynář naopak tvrdí, že Zeman schůzku nesvolal.

18:33Mynář: Zeman schůzku nesvolal

Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře schůzku nesvolal prezident. „Iniciativa nebyla na straně pana prezidenta,“ řekl dnes Mynář ČT. A je si prý zároveň jist, že obsahem schůzky nebyla dohoda o „nějakém puči“ nebo „odstranění Sobotky“. „Já nevím přesně, co bylo obsahem, ale vím úplně přesně, co nebylo obsahem (…), to znamená nějaké dohody o puči nebo odstranění Sobotky,“ řekl Mynář do kamery.

Na dotaz redaktorky, čeho se tedy schůzka týkala, když ví, čeho se netýkala, Mynář ale nedokázal odpovědět. Pouze řekl, že prezident ho před schůzkou informoval, že s ním Hašek a spol. „chtějí probrat povolební situaci“. A pak sám na otázku, v co tedy setkání vyústilo, rovnou přiznal, že po samotné schůzce se už o jejím obsahu se Zemanem nebavil. „Přiznám se, že jsme se o tom nebavili, protože jsme se s panem prezidentem viděli až během nabitého 28. října a vzhledem k tomu, že pak byl pan prezident v nemocnici, tak jsem ho viděl až teď,“ prozradil bezelstně Mynář.

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav MynářKancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář|ctkMynářova logika: Nevím přesně, co bylo obsahem, ale vím přesně, co obsahem nebylo

18:24Zemanovci jednají o osudu předsedy Štengla po volebním debaklu

Předsednictvo Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) jedná o osudu Zdeňka Štengla v čele strany. Štengl dal svůj post k dispozici po volebním debaklu. Podle informací ČTK se nespokojení členové SPOZ pokusí iniciovat svolání mimořádného sjezdu, kde by straníci zvolili nové vedení zemanovců. Republikový sjezd by se pak zřejmě uskutečnil až na počátku příštího roku.

Strana, která usilovala o vstup do Poslanecké sněmovny, získala o víkendu jen asi 1,5 procenta hlasů. Podle Štengla se dnes zemanovci budou zabývat také nedělními výroky prezidenta Miloše Zemana, který je čestným předsedou strany. Zeman uvedl, že by strana měla odstranit jeho jméno ze svého názvu. Prezident také podotkl, že SPOZ nemá monopol na jeho myšlenky. Přitom se odkázal na některé body v politickém programu ČSSD, jejímž byl dříve předsedou.

17:38Rusnok: Občané, uklidněte se

Premiér v demisi Jiří Rusnok po dnešním jednání vlády označil situaci okolo formování nové koalice za nepřehlednou. A vyzval k uklidnění situace. „Já bych chtěl občany uklidnit, aby nepodléhali tomu příliš, té vřavě politické, která se kolem toho děje. To tak prostě bývá v některých mladých demokraciích,“ řekl Rusnok.

Úřednický kabinet v demisi podle něj bude i přes vědomí časově omezeného mandátu nadále vykonávat standardní vládní agendu. „Za mimořádně důležité považuji pokračovat v těch aktivitách, které se týkají čerpání evropských fondů, ať už těch ve stávajícím období, tak přípravy té nové perspektivy, kde myslím, že postupujeme velmi úspěšně,“ uvedl. Zmínil také důležitost prosazení státního rozpočtu.

17:05Šéfem poslaneckého klubu ANO bývalý člen ČSSD a muž z Agrofertu Faltýnek

Předsedou poslaneckého klubu ANO byl zvolen blízký spolupracovník Andreje Babiše a někdejší dlouholetý sociální demokrat Jaroslav Faltýnek, který vedl kandidátku v Olomouckém kraji. Poslanci hnutí ANO také přijali etický kodex, podle něhož nebudou třeba zaměstnávat své příbuzné.

S vítěznou ČSSD chce hnutí vyjednávat o možné vládní spolupráci až po 10. listopadu, kdy se sejde ústřední výkonný výbor ČSSD. Na něm by se měly vyřešit vnitrostranické spory uvnitř sociální demokracie. Kvůli sporům ANO uvažuje o tom, že by po vyjednávačích ČSSD chtělo podpisy celého poslaneckého klubu, které by měly garantovat jeho jednotnost.

Čtěte více

16:52Zlínský hejtman Mišák je pro odchod Haška z čela asociace krajů

Pozice předsedy Asociace krajů Michala Haška je otřesena a neměl by ji už dál vést. Myslí si to hejtman zlínského kraje a Haškův spolustraník Stanislav Mišák. Ostatní oslovení hejtmani z řad ČSSD jsou k otázce Haškova setrvání či případného odchodu zdrženliví a nechtějí ho komentovat. Sám Hašek, který je místopředsedou strany, oznámil, že ze svých funkcí kvůli utajované povolební schůzce u prezidenta Miloše Zemana odejít nehodlá.

„Haškova pozice je jednoznačně otřesená, vést by nás už dál neměl. Handicapovalo by nás to při každém dalším jednání. Říkám to s tím, že nemám v tomto směru žádné ambice, nekandidoval jsem ani na místopředsedu,“ řekl dnes Mišák.

16:21„Hašek-Škromach-Tejc: zrádci ven!“

Na podporu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se dnes v centru Brna sešlo přibližně 500 lidí. Na transparentech žádali odchod „zrádců a pučistů“ jihomoravského hejtmana Michala Haška, brněnského primátora Romana Onderky, poslance Jeronýma Tejce a senátora Zdeňka Škromacha z funkcí. Shromážděným lidem Sobotka slíbil, že se nevzdá. Podle něj by čtveřice měla odstoupit ze svých funkcí ve straně. Dodal, že sám jejich vyloučení ale nenavrhne. O rozkolu ve vedení bude již 10. listopadu rozhodovat Ústřední výkonný výbor ČSSD.

Účastníci brněnského shromáždění na adresu Haška a jeho tří kolegů nešetřili kritikou. Mezi projevem Sobotky pokřikovali, že jsou to pučisté, kariéristé, podrazáci a že jim jde jen o moc. „Něco takového, co udělali, prostě není možné, není to omluvitelné,“ řekl ČTK jeden z demonstrantů Petr Holcner, který si přinesl transparent s nápisem „Hašek-Škromach-Tejc: zrádci ven“. Myslí si, že jim jde jen o získání funkcí, ne o práci „pro lidi“, kterou slibovali v předvolební kampani ČSSD.

16:15Zimola rezignuje, pokud ho jihočeská ČSSD vyzve

Pokud výkonný výbor jihočeské ČSSD vyzve svého předsedu Jiřího Zimolu k rezignaci, je připraven ji přijmout. Zimola, jenž se spolu s dalšími členy vedení sociálních demokratů v sobotu zúčastnil neveřejné schůzky v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, to dnes řekl novinářům. Jihočeský výkonný výbor ČSSD zasedá ve čtvrtek v Českých Budějovicích. Čtěte více...

16:09Babiš pozval Sobotku a Okamuru

Předseda Andrej Babiš se ještě večer chce sejít se šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a vyjednávacím týmem Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. Babiš od večerní schůzky se Sobotkou očekává, že mu předseda ČSSD vysvětlí, co se nyní u nich ve straně děje. „Člověk se nestačí divit. ČSSD je na nejlepší cestě skončit jako ODS v příštích volbách. Jsem úplně v šoku, co ČSSD předvádí,“ komentoval spory v ČSSD Babiš. Babiš si na večer pozval také zástupce Úsvitu. „Chtěli bychom se obeznámit s jejich programem. Přímá demokracie je fajn, ale nejsme ve Švýcarsku, stojí to dost peněz. Zeptáme se, jak by to podle nich mělo vypadat,“ poznamenal Babiš.

16:03KSČM: Sociální demokraté ještě předčili chmurná očekávání

Komunisté mají za to, že sociální demokracie je velmi nečitelná strana, jejíž jednotliví představitelé si „víceméně zcela protiřečí“, a tak není možné vědět, co od ní mohou čekat. KSČM to uvedla v prohlášení k bouřlivé situaci uvnitř ČSSD, kde se vedou spory okolo předsednictví Bohuslava Sobotky a utajované schůzky části vedení strany s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

15:12Škromach: ČSSD chce ovládnout „sobotkovská lobby“

Z prokázané lži se snaží účastníci schůzky vykroutit osobitými argumenty. Zdeněk Škromach dnes v ČT například uvedl, že na schůzce samotné ani na lhaní nevidí nic špatného. „Nebylo na tom nic nečestného, nekalého ani špatného, takže nyvidím důvod k odstoupení,“ řekl ČT Škromach.

A zároveň varoval před tím, že se Bohuslav Sobotka snaží ovládnout ČSSD. Senátor Škromach zřejmě přehlédl fakt, že Sobotka je předsedou strany. Čtěte více

Spiklenci Hašek a ŠkromachSpiklenci Hašek a Škromach|ctkV žádném případě nešlo o přípravu „puče v ČSSD“, ale o neformální setkání levicových politiků, uvedli k utajovanému setkání v Lánech Hašek se Škromachem

14:39Hašek a Tejc odmítají rezignaci kvůli utajované schůzce s prezidentem

Místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek odmítá rezignovat na své funkce kvůli utajované povolební schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Kvůli aféře odmítá odstoupit i šéf poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc. Nikdy prý o schůzce nelhal, jen ji odmítl komentovat. Celou záležitost má Tejc za umělý problém.

„Výzvu k rezignaci odmítám, po včerejším zklidnění situace v ČSSD po jednání poslaneckého klubu, ke kterému jsme se snažili s Jeronýmem Tejcem maximálně přispět, dnes prochází bohužel další vlna ataku. ČSSD nyní potřebuje konsensus po jednání o vládě s účastí ČSSD. Atmosféra čarodějnických procesů či 50. let rozpoutávaná nyní v ČSSD ničemu takovému bohužel neprospěje,“ uvedl Hašek v oficiálním prohlášení.

14:13Sobotka chce vysvětlení. Zapírání je další vážnou chybou Haška a Tejce

Zapírání okolo povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem je podle šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky „další vážná chyba,“ které se dopustili statutární místopředseda strany Michal Hašek a šéf jejího poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Omluva je podle Sobotky naprosté minimum. Sosiální demokracie se musí stabilizovat. Primární je, aby ČSSD začala fungovat, řekl Sobotka. Tejce v čele poslaneckého klubu předseda Sobotka uznává, od Michala Haška chce jasné vysvětlení.

Michal Hašek bude svou návštěvu u prezidenta vysvětlovatMichal Hašek bude svou návštěvu u prezidenta vysvětlovat|Euro - Tomas NovakBohuslav Sobotka očekává, že Hašek i další „spiklenci“ věc na čtvrtečním jednání grémia strany vysvětlí

13:58Lidovci se chtějí podílet jen na silné vládě

KDU-ČSL chce nést vládní zodpovědnost pouze v silné vládě. Další možností je být v opozici, nebo umožnit vznik menšinové vlády, řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Varianta vládní koalice KDU-ČSL a ČSSD s podporou ANO 2011 podle něj není komfortní.

„Pro nás je důležité, aby to byla silná vláda. A pokud není možné sestavit silnou vládu, tak potom je možné umožnit menšinovou vládu, nebo jít do opozice,“ uvedl.

13:28Tajné schůzky jsou v politice běžné, myslí si Hašek

Statutární místopředseda ČSSD Hašek, který se v posledních dnech jasně stavěl proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi a za jeho odchod, se snaží vysvětlit, proč tajil schůzku s prezidentem. Uvedl, že podobně neveřejné schůzky jsou standardně součástí vrcholové politiky. „Mým cílem rozhodně nebylo klamat veřejnost, a jestli vznikl takovýto dojem, tak se omlouvám,“ napsal také.

13:11Zimola: k Zemanovi mě pozval Hašek

Jihočeský hejtman Jiří Zimola, jeden z účastníků schůzky u prezidenta Miloše Zemana, na setkání dostal pozvání od Michala Haška. „Nevěděl jsem, kdo na schůzce bude,“ řekl. „Zavázal jsem se, že o schůzce nebudu veřejně mluvit,“ dodal. Podle něj se schůzka vůbec netýkala personálních záležitostí ČSSD, debatovalo se o možném povolebním vývoji. Na tom, že na jednání nedorazil předseda strany Bohuslav Sobotka, neshledal nic zvláštního. Výzvu Milana Štěcha k odchodu ze strany uposlechnout nehodlá.

12:38Štěch: Hašek a spol. musí odejít

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha čtveřice straníků v čele s Michalem Haškem svým postupem poškozují pověst ČSSD. „Mají jedinou možnost - odejít z vedení sociální demokracie,“ prohlásil v České televizi.

12:27Hašek: Lhal jsem, schůzka se Zemanem proběhla

Michal Hašek se zúčastnil schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Kromě něj svou účast na setkání v Lánech potvrdili i Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola. Jako první o schůzce otevřeně hovořil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, který se jednání také zúčastnil.

„Doposud jsme respektovali společnou dohodu všech účastníků, že o tomto standardním politickém setkání levicových politiků s levicovým prezidentem nad výsledkem voleb nebudeme veřejně hovořit,“ uvádí čtveřice politiků v prohlášení. „Vzhledem k tomu, že jeden z účastníků tuto dohodu nedodržel, schůzku potvrzujeme. Kategoricky odmítáme jakoukoli interpretaci této schůzky jako údajné přípravy tzv. puče v ČSSD,“ píší.

Michal Hašek lhal, schůzka u Zemana byla.Michal Hašek lhal, schůzka u Zemana byla.|Euro - Tomas Novak

12:12Sobotka se v čele ČSSD udrží, tipují bookmakeři

Šéfem ČSSD podle sázkových kanceláří zůstane i po plánovaném mimořádném sjezdu strany nynější předseda Bohuslav Sobotka, kterému před volbami více věřili i sázející. Zatím jedinou sázkovou kanceláří, která aktuálně nabízí možnost vsadit si na další vývoj u sociálních demokratů a tím i na celé české politické scéně, je Chance. Konkurenční Tipsport i Fortuna však na přípravě nových kurzů pracují a plánují je spustit ještě dnes.

Sobotka ale nad svým rivalem Michalem Haškem příliš velký náskok nemá. Zatímco na předsedu ČSSD Chance nastavila kurz 1,8:1, na Haška to je 2:1. Další možní kandidáti, Jeroným Tejc s kurzem 6:1 a Zdeněk Škromach s kurzem 10:1, už podle bookmakerů příliš velké šance nemají.

Bookmakeři Fortuny čekají odlišný scénář. Podle nich má největší šanci stát se novým předsedou ČSSD Hašek s aktuálním kurzem 1,8:1, Sobotkovi přisuzují kurz 3:1.

11:27Štěch nechce být předsedou ČSSD

„Jsem ochotný více se angažovat ve vedení sociální demokracie, ale o post předsedy se nehodlám ucházet. Jsem připraven, pokud bych byl nominovaný na mimořádný sjezd jako kandidát na nějakou funkci, třeba i prvního místopředsedy, tak bych o tom silně uvažoval,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch v rekaci na slova některých hejtmanů, že by se mohl stát šéfem strany. Předseda by podle něho měl být mladší člověk. „Myslím si, že najdeme vhodného kandidáta, myslím, že stávající předseda je velmi slušný člověk a když se mu do určité míry skutečně pomůže, může to být skutečně dobrý výsledek práce,“ dodal.

11:22Schůzka se Zemanem se konala, zopakoval Chovanec

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec na tiskové konferenci zopakoval své dřívejší prohlášení, že povolební schůzka částí vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem skutečně proběhla. Odmítl ale potvrdit, zda se jí zúčastníl i statutární místopředseda strany Michal Hašek. „Po čtvrtku bude jasno,“ odkázal pouze na zítřejší setkání grémia strany. Hašek tvrdí, že se se Zemanem po volbách nesetkal.

11:10Sobotka a Bělobrádek: Jednání začnou až po 10. listopadu

Povolební jednání má smysl zahájit až po zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD, které se bude konat 10. listopadu a rozhodne o pozici předsedy Bohuslava Sobotky ve straně. Sobotka se na tom během ranního setkání shodl s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem.

10:58Hejtmani se odvracejí do Haška

Místopředseda ČSSD Michal Hašek si už nemůže být jistý podporou ostatních hejtmanů. Podle sociálnědemokratických šéfů krajů, které oslovila ČTK, by stranu z krize neměl vyvést nikdo z dvojice rivalů Hašek - Sobotka. Za nového lídra strany by vybrali například předsedu Senátu Milana Štěcha.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola, který na nedělním předsednictvu podpořil výzvu k Sobotkově rezignaci a odvolání předsedy z vyjednávacího týmu, nyní uvedl: „Sám o sobě netvrdím, že jsem příznivcem Michala Haška nebo Bohuslava Sobotky, jsem sociální demokrat.“ Dodal, že očekával Sobotkovu rezignaci, a proto mu „přišlo logické, že by neměl být součástí vyjednávacího týmu“.

Proti Sobotkovi hlasoval také pardubický hejtman Martin Netolický. Odmítá ale, že by podporoval Haška. Ani k jednomu křídlu sám sebe neřadí středočeský hejtman Josef Řihák. Podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka, který kritizoval vyřazení Sobotky z vyjednávacího týmu, má být urychleně svolán volební sjezd. Na něm by celé vedení mělo složit funkce a mělo by být zvoleno nové vedení.

7:38Zaorálek: Hašek u Zemana byl, mám svědka

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek dál popírá, že se vlivní členové strany sešli s prezidentem Milošem Zemanem před výzvou k odstoupení šéfa Bohuslava Sobotky. Další místopředseda ČSSD Milan Chovanec ale schůzku podle serveru iDnes.cz potvrdil. Sobotkův spojenec, místopředseda Lubomír Zaorálek ale v České televizi řekl, že mu přímý účastní schůzky potvrdil její konání a dodal, že tématemrozhovoru bylo odvolání Sobotky z role hlavního povolebního vyjednávače strany.

Komentář E15.cz: Socialistické Sarajevo aneb Atentáty se musí umět

Politologové: Na neúspěchu ČSSD se podepsali Zeman a Rusnok