E15.cz online: Vyjednávací tým ČSSD se rozpadl, poslance strany vede Tejc

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc Zdroj: ctk

Povolební vyjednávací tým ČSSD se rozpadl ještě dříve, než mohl začít pracovat. Nejdřív jej opustili Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec, pozdějci odešel i Michal Hašek a Jeroným Tejc. K rozpadu týmu došlo kvůli chaosu uvnitř samotné ČSSD. Ten ve straně panuje od chvíle, kdy Michal Hašek a další spolustraníci vyzvali úřadujícího předsedu Bohuslava Sobotku k rezignaci.

Zástupci KDU-ČSL i hnutí ANO už vzkázali, že chtějí jednat s předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotku, s vyjednávacím týmem ČSSD vedeným Michalem Haškem povolební situaci řešit nebudou.

ONLINE:

19:32Bělobrádek: Lidovci chtějí o vládě jednat i s ODS a TOP 09

Lidovci budou příští týden jednat o vládě i s místopředsedkyní ODS Miroslavou Němcovou. Rádi by se sešli i se zástupci TOP 09. O vládním angažmá nebudou jednat pouze s komunisty a Úsvitem Tomia Okamury. Během dnešního jednání předsednictva KDU-ČSL to na tiskové konferenci řekl předseda strany Pavel Bělobrádek.

Předseda KDU - ČSL Pavel BělobrádekPředseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek|ctk„Budeme chtít vědět, jestli sociální demokracie je jako celek konsolidovaná strana a jestli disponuje 50 poslanci svého poslaneckého klubu,“ poznamenal Bělobrádek k povolebním jednáním.

18:40Hašek: S prezidentem Zemanem jsme se v sobotu nesešli

Místopředseda ČSSD Michal Hašek popřel, že by se s dalšími kolegy sešel s prezidentem Zemanem. Právě po údajné schůzce vyzval Hašek úřadujícího předsedu Bohuslava Sobotku k rezignaci.

19:20Lidovci chtějí o vládě jednat i s ODS a TOP 09 KDU-ČSL chce příští týden jednat o vládě i s místopředsedkyní ODS Miroslavou Němcovou. Lidovci by se rádi sešli i se zástupci TOP 09. O vládním angažmá nebudou jednat pouze s komunisty a Úsvitem Tomia Okamury. Uvedl to předseda strany Pavel Bělobrádek.

18:10Dienstbier: Podrazáci by měli rezignovat na své funkce

Ti členové ČSSD, kteří vyzvali předsedu Bohuslava Sobotku k rezignaci a tím vyvolali ve straně rozkol, by měli sami odstoupit ze svých funkcí. Prohlásil to Jiří Dienstbier na rádiu Impuls. Prezident Miloš Zeman měl na kroky „rebelů“ nepochybně vliv, dodal Dienstbier.

Jiří DienstbierJiří Dienstbier|Petr Horky„Podrazáci by neměli být součástí jakéhokoliv vyjednávání, podrazáci mají odejít ze svých funkcí,“ prohlásil Jiří Dienstbier.

17:50Jeroným Tejc byl zvolen šéfem poslanců ČSSD

Jeroným Tejc byl znovu zvolen do funkce předsedy poslaneckého klubu ČSSD. Tejc zvítězil ve druhém kole tajné volby. Dostal 30 hlasů, pro Jana Hamáčka hlasovalo 16 sociálních demokratů. Právě Tejc patří mezi ty členy sociální demokracie, kteří vyzvali Bohuslava Sobotku k rezignaci na post předsedy ČSSD.

17:47Předseda SPOZ dá ve středu svou funkci k dispozici

Nelichotivý výsledek SPOZ v předčasných volbách přinutil předsedu strany Zdeňka Štengla k rezignaci. O jeho osudu v čele strany tak bude ve středu večer jednat republikové předsednictvo. Předsednictvo ve středu projedná také postoj čestného předsedy a prezidenta Miloše Zemana, který se v nedělním televizním vystoupení od strany distancoval.

Předseda SPOZ mluvil o nutnosti personálních změn ve vedení strany už v sobotu, po oznámení volebních výsledků. Zemanovci, za něž kandidovalo pět ministrů úřednické vlády, dostali jen 1,5 procenta hlasů.

17:30Vyjednávací tým se rozpadl, odstoupili Hašek i Tejc

Vyjednávací tým ČSSD k debatám o příští vládě se rozpadl. Po místopředsedech Milanu Chovancovi a Lubomíru Zaorálkovi z něj dnes odstoupili i první místopředseda Michal Hašek a Jeroným Tejc. O složení nového týmu by mělo ve čtvrtek rozhodnout grémium.

16:48Haškův vyjednávací tým se drolí: Chovanec a Zaorálek ho opouštějí

Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec (oba ČSSD) rezignovali na účast ve vyjednávacím týmu sociálních demokratů. Uvedla to Česká televize.

„Ano, je potřeba odblokovat situaci a hledat jednotu. Vyzval jsem ostatní, aby udělali to samé. Udělal to teď Lubomír Zaorálek,” potvrdil na webu novinky.cz odstoupení z vyjednávacího týmu Chovanec.

ČSSD sestavila povolební tým ve složení: předseda strany Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda Michal Hašek a místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec. Po rozkolu ve straně Sobotku nahradil Jeroným Tejc.

Milan ChovanecMilan Chovanec|E15 Anna Vackova„Máme zodpovědnost za Českou republiku, za to, abychom sestavili funkční vládu, abychom začali jednání velmi brzy. Čekat do 10. listopadu (kdy se sejde ústřední výkonný výbor strany) mně přišlo nebezpečné, proto jsem odstoupil z vyjednávacího týmu a vyzval kolegy, aby učinili totéž,“ řekl Milan Chovanec.

15:37Štěch (ČSSD): Zbavme se pučistů

Sociální demokraté by se podle předsedy Senátu Milana Štěcha měli zbavit lidí, kteří zákulisně připravili výzvu předsednictva k odstoupení Bohuslava Sobotky z čela strany. Štěch dnes ocenil podporu, které se Sobotkovi nejen od členské základny dostalo.

Podle předsedy Senátu má silnější váhu rozhodnutí ústředního výkonného výboru strany, podle něhož je Sobotka kandidátem strany na premiéra, a tím logicky vyjednávačem o sestavení příští vlády.

Čtěte více

15:10Kalousek (TOP 09): Odpovědnost je na ČSSD a ANO

„Obě dvě strany, které ve volbách uspěly, slibovaly co největší změnu. Odpovědnost je na nich,“ prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jak dodal, TOP 09 se vlády nezúčastní.

Podle Kalousek dění ve vítězné ČSSD, ve které propukl boj mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem, ovlivňuje Miloš Zeman. Nepřímo podpořil Sobotku. „Pevně doufáme, že v ČSSD se přece jenom najde víc sociálních demokratů než Zdeňků Fierlingerů,“ poznamenal Kalousek.

Miroslav KalousekMiroslav Kalousek„Pevně doufáme, že v ČSSD se přece jenom najde víc sociálních demokratů než Zdeňků Fierlingerů,“ poznamenal Kalousek s odkazem na někdejšího sociálního demokrata, který se v roce 1948 zasadil o sloučení sociální demokracie s KSČ.

14:34Sobotka burcuje dopisem spolustraníky, o jeho osudu se rozhodne příští neděli

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka burcuje spolustraníky dopisem na svoji obranu. První místopředseda Michal Hašek by podle dopisu měl okamžitě ukončit aktivity související s paralelním vyjednáváním o vládě či snahou o Sobotkovo svržení. O tom, zda předseda ČSSD ve funkci zůstane, rozhodne až jednání ústředního výkonného výboru 10. listopadu.

Nevýhra. Bohuslav Sobotka před volbami hovořil o tom, že za volební úspěch bude považovat výsledek přes 30 procent. Nakonec byl rád za to, že ČSSD těsně přesáhla hranici dvaceti procentNevýhra. Bohuslav Sobotka před volbami hovořil o tom, že za volební úspěch bude považovat výsledek přes 30 procent. Nakonec byl rád za to, že ČSSD těsně přesáhla hranici dvaceti procent|Euro - Tomas Novak„Vím, že náš zisk hlasů nakonec výrazně zaostal za původním očekáváním, ale na rozdíl od roku 2010 nám umožňuje sestavit vládu a realizovat konečně po sedmi letech svůj program i na exekutivní úrovni,“ píše Sobotka v dopise.

14:27Zbavit Sobotku funkce, nebo ne? Krajské organizace ČSSD se neshodnou

Krajské buňky sociální demokracie nejsou jednotné v postoji k působení Bohuslava Sobotky v čele strany. Například někteří členové jihomoravské ČSSD chtějí, aby z funkce neodstupoval, jiní si přejí pravý opak. Moravskoslezská ČSSD kvůli stávající krizi volá po urychleném svolání volebního sjezdu sociálních demokratů. Většina členů vedení výkonného výboru ČSSD v Pardubickém kraji se zase domnívá, že snahy o odstavení předsedy nejsou na místě.

13:58ANO: Jednat budeme se Sobotkou

Kromě křesťanských demokratů má zájem jednat s předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou také hnutí ANO. Potvrdila to místopředsedkyně babišovců Věra Jourová. S vyjednávacím týmem ČSSD vedeným Michalem Haškem ani jedna strana povolební situace řešit nebude.

Věra JourováVěra Jourová|E15Hnutí ANO chce o případné koalici jednat pouze se stávajícím předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, potvrdila místopředsedkyně babišovců Věra Jourová

13:32Žaloba proti volbám v Olomouckém kraji

Nespokojení sociální demokraté z Mohelnice a okolí, kteří minulý týden podali na podobu stranické kandidátky v Olomouckém kraji, chtějí podat také správní žalobu u Nejvyššího správního soudu na výsledek voleb ČSSD v Olomouckém kraji. Potvrdil to bývalý člen ČSSD Pavel Němec.

12:40O Sobotkovi se rozhodne 10. listopadu

O tom, zda zůstane Bohuslav Sobotka v čele sociální demokracie, by se mělo rozhodnout 10. listopadu. Právě tehdy se má sejít ústřední výkonný výbor strany. Šéfa nejsilnější parlamentní strany v neděli k rezignaci vyzvalo předsednictvo ČSSD, Sobotka to ale odmítla s tím, že o jeho funkci má rozhodnout ústřední výkonný výbor.

29. 10. 2013, 11:30Bělobrádek: O koalici budu jednat pouze se Sobotkou

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek prý bude jednat se stávajícím předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Sejít by se s ním chtěl ještě před svou čtvrteční schůzkou s vyjednávacím týmem hnutí ANO.

Bělobrádek včera na svém účtu na Twitteru, že mluvil také s Haškem. Povolební vyjednávání však povede pouze se Sobotkou.

17:50Sobotku podpořily stovky demonstrantů

Zhruba tisícovka příznivců Bohuslava Sobotky dnes pochodovala směrem na Hradčanské náměstí. Pochodu na Sobotkovu podporu zúčastnili i senátor za ČSSD Jiří Dientsbier, šéf odborů Jaroslav Zavadil a další člen ČSSD Karel Březina. Všichni se shodně vyjádřili, že změnu předsedy může provést jen ústřední výkonný výbor strany, nikoliv samotné předsednictvo.

Lidé na transparentech poukazovali na tajné jednání Sobotkových odpůrců s prezidentem Milošem Zemanem - „Nechceme zradu z Hradu“ - nebo přirovnávali současnou situaci k situaci v roce 1948 - „Hašek = Fierlinger“.

Pochod se vydal směrem k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, k níž Sobotka položil věnec. Na večerní předávání vyznamenání prezidentem Zemanem se nedostaví. Podle svých slov se bude se radši věnovat lidem, kteří ho přišli podpořit, a debatám s nimi.

17:44 Místopředseda strany Zdeněk Škromach trvá na tom, že Sobotka by měl odstoupit. „Každý funkcionář strany by takové rozhodnutí měl respektovat,“ řekl. Sobotka si podle něj v předvolební kampani počínal autoritativně a málo dbal na názory předsednictva strany. Také proto nese hlavní vinu na volebním neúspěchu, tvrdí Škromach.

17:17Sobotka povede separátní povolební jednání

Bohuslav Sobotka povede z titulu předsedy ČSSD vlastní jednání o nové vládě, už se na tom telefonicky domluvil se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Navíc se večer nezúčastní slavnostního předávání státních vyznamenání na Hradě. Řekl to dnes na Pohořelci, odkud vyrážel pochod několika stovek jeho příznivců směrem na Hradčanské náměstí. Polovební jednání přitom za ČSSD chtěla vést skupina straníků kolem Michala Haška, která Sobotku vyzvala k rezignaci funkci předsedy strany.

Čtěte více

16:24Klaus: Z ODS se vytrácí autentičnost

Exprezident Václav Klaus opět předvedl zvláštní smysl pro analýzu. Místo reflexe výprasku, který ve volbách utržilo jím podporované hnutí Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové, se raději znovu obul do ODS. Té prý nevyšla sázka na zjednodušený antikomunismus, ztělesňovaný některými představiteli strany. Podle Klause udělala ODS chybu také v tom, že pustila do svých řad lidi z byznysu a ideologii havlismu.

Čtěte více

16:03Bělobrádek z KDU-ČSL se chce sejít se špičkami ČSSD kvůli sporu ve straně

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek by se chtěl ještě dnes sejít s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a jeho zástupcem Michalem Haškem, kteří se dostali do otevřeného sporu. Bělobrádek se chce informovat o situaci v sociální demokracii ještě před tím, než začnou vyjednávání o případné vládě.

Hašek se už údajně obrátil právě na Bělobrádka a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše kvůli případné koalici.

15:30Kalousek: ČSSD předvedla domácí zabijačku

15:20Němcová: Sociální demokracie obelhávala veřejnost svou jednotou

Na aktuální rozkol v ČSSD reagovali také zástupci ODS a TOP 09. Podle místopředsedkyně občanských demokratů Miroslavy Němcové sociální demokracie obelhávala veřejnost tvrzením o své jednotě a připraveností vládnout. „ČSSD je v rozvratu a země ohrožena dlouhodobou nestabilitou,“ uvedla v prohlášení.

15:04Škromach: Hledat vnějšího nepřítele, to zřejmě není správná cesta

„Já si myslím, že odvolávat se na Miloše Zemana nebo hledat nějakého vnějšího nepřítele, to zřejmě není ta správná cesta,“ řekl ČTK v reakci na Sobotkovo prohlášení místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, která bývá řazen mezi prezidentovy příznivce ve straně. Sobotka řídil kampaň a podle Škromacha převzal dobrovolně odpovědnost za výsledek. Škromach očekává, že se do dvou nebo tří týdnů sejde ústřední výkonný výbor strany, který bude o situaci jednat.

14:35Hašek mluví o Sobotkově totální ztrátě sebereflexe

„Považuji za smutné, že rozhodnutí dvou třetin demokraticky zvoleného vedení strany v této situaci je považováno za puč, a ukazuje to na totální ztrátu sebereflexe Bohuslava Sobotky,“ reagoval Hašek. Pokládá za neuvěřitelné, že Sobotka odmítá výsledek hlasování předsednictva ČSSD respektovat.

Sobotkova neschopnost přijmout odpovědnost za slabý volební výsledek odhaluje totální ztrátu sebereflexe, uvedl HašekSobotkova neschopnost přijmout odpovědnost za slabý volební výsledek odhaluje totální ztrátu sebereflexe, uvedl Hašek|Euro - Tomas NovakSobotkova slova o puči odhaluje totální ztrátu předsedovy sebereflexe, uvedl Hašek.

13:50Bělobrádek se chce sejít se špičkami ČSSD kvůli situaci ve straně

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek by se chtěl ještě dnes sejít s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a jeho zástupcem Michalem Haškem, kteří se dostali do otevřeného sporu. Bělobrádek se chce informovat o situaci v sociální demokracii ještě před tím, než začnou vyjednávání o případné vládě. Hašek se už podle serveru Novinky.cz v této věci obrátil na Bělobrádka a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, jednání by mohly začít v úterý.

„Rád bych se informoval z první ruky, co se v sociální demokracii děje. Protože pro nás je ta situace nepřehledná a vyjednávat v situaci, kdy nevíme, jestli náhodou nedojde k nějakému štěpení uvnitř poslaneckého klubu sociální demokracie, nemá žádný smysl,“ řekl dnes odpoledne Bělobrádek.

Politologové: Na neúspěchu ČSSD se podepsali Zeman a Rusnok