Na Česko míří z Kanady arbitráž o 300 milionů. Kvůli hovězímu masu

Chov krav v kanadské Albertě

Chov krav v kanadské Albertě Zdroj: Profimedia.cz

Kanadská potravinářská firma Ronald A. Chisholm požaduje od České republiky odškodnění přes deset milionů eur, tedy bezmála 300 milionů korun, kvůli zákazu dovozu hovězího masa pocházejícího z Brazílie a Uruquaye v roce 2007. Je to další arbitráž, která na Českou republiku míří.

Zákaz přijímat hovězí maso z Brazílie a Uruquaye dostala firma Mrazírny Plzeň od krajské veterinární správy. Po čtyřletých tahanicích u Státní veterinární správy a u soudu bylo původní rozhodnutí zrušeno.

„Ministerstvo zemědělství odmítne požadavek kanadské potravinářské firmy Ronald A. Chisholm na odškodnění ve výši bezmála 300 milionů korun,“ řekla mluvčí MZe Dana Večeřová.

Polovinu částky tvoří ušlý zisk

Kanaďané tvrdí, že jim kvůli zákazu dodávat maso do Čech vznikla škoda ve stovkách milionů, kterou chce s odvoláním na mezinárodní dohody o ochraně investic vymáhat na České republice, konkrétně na ministerstvu zemědělství.

Ministerstvo obdrželo od advokátky kanadské firmy v závěru loňského roku oznámení o zahájení rozhodčího řízení s odkazem na mezinárodní dohodu o ochraně investic. Ronald A. Chisholm v něm žádá zaplacení údajné finanční újmy a nákladů řízení. „Nyní MZe připravuje oficiální žádost pro Ministerstvo financí. V zákonné lhůtě odmítne původně uplatněný nárok na náhradu škody dle zákona číslo 82/1998 Sbírky,“ uvedla Večeřová.

V podání vyčísluje Ronald A. Chisholm podle Lidových novin i položky, kvůli kterým k sumě deset milionů eur došel. Téměř polovinu částky tvoří ušlý zisk za prodej masa, který měla firma v Česku už dohodnutý. Kvůli rozhodnutí veterinární správy ho Kanaďané nemohli do České republiky dovézt a prodávali ho se ztrátou, kterou vyčíslují na 4,5 milionu eur.

Větší část nárokované sumy tvoří úroky, dohromady přes pět milionů euru. Společnost ve svém podání počítá s „běžným úrokem za půjčení peněz“, který vyčíslila na 16 procent.