Na příval uprchlíků chce Chovanec přes miliardu

Syrští uprchlíci překonávají plot na syrsko-turecké hranici (červen 2015)

Syrští uprchlíci překonávají plot na syrsko-turecké hranici (červen 2015) Zdroj: CTK

Bez peněz a lidí nelze přijmout vládou schválených 1500 uprchlíků, řekl před jednáním Sobotkova kabinetu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Aby nápor zvládl, potřebuje letos 250 milionů korun a napřesrok 1,1 miliardy. Podle něj jde o největší utečeneckou krizi od druhé světové války. Stát musí zajistit bezpečnost obyvatel, zdůraznil.

„Požadujeme nejen navýšení počtu lidí směrem k práci s uprchlíky, ale i počtu policistů, aby mohly vzniknout policejní služebny v blízkosti azylových zařízení,“ uvedl šéf rezortu vnitra. Vedle finančních prostředků na personál musí Chovanec získat peníze na otevření dodatečných devíti stovek lůžek a 250 integračních bytů. Nedovede si představit, že by vláda tuto „prioritu priorit“ neodsouhlasila.

S lůžky a byty souvisí buď otevření nových, nebo zprovozněních dřívějších azylových zařízení. Ministr zatím potvrdil jen lokalitu Vyšní Lhoty v Moravskoslezském kraji, další deset možných míst, které vládě navrhne, nechtěl konkretizovat. „Vyšní Lhoty jsou jedním z objektů. Pokud to vláda schválí, chceme jednat se starosty a s hejtmany,“ řekl.

Obyvatelé Vyšních Lhot budou v úterý o problematice debatovat se zástupci Chovancova úřadu a Správy uprchlických zařízení, kteří by měli rozptýlit jejich obavy. „Jednání jsem svolala proto, že mi občané už kladli některé dotazy, na které neumím přesně a kompetentně odpovědět,“ uvedla starostka Dana Nováková.

Centrum ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kam bude policie odvážet nelegální běžence zadržené v Česku.Centrum ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kam bude policie odvážet nelegální běžence zadržené v Česku.|ctkCentrum ve Vyšních Lhotách

Do dalšího uprchlického zařízení v Bělé pod Bezdězem se momentálně navážejí buňkové systémy, které navýší kapacitu pro zadržené migranty o sto lidí. Vzhledem k tomu, že jen během uplynulého víkendu policie zadržela přes osm desítek běženců, může být kapacita naplněna už do středy. „Budeme potřebovat nové objekty. My prostě nemůžeme nechat ty lidi volně běhat po ulici,“ poznamenal ministr vnitra.

Kvůli přívalu uprchlíků do Evropy Česká republika souhlasila s mimořádným přijetím 1100 uprchlíků z Řecka a Itálie a 400 z táborů v Jordánsku, Kurdistánu a Sýrii. Jenže ministři vnitra EU se nedopočítali celkového počtu lidí, které by si členové evropské osmadvacítky měli rozdělit. Chovanec nevidí důvod českou vládou schválené číslo navyšovat.

Jana Havligerová: Vládní migrační plán těžko přežije