Na svoz pražského odpadu padnou čtyři miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Hlavní město vypíše výběrové řízení na svoz a nakládání s komunálním odpadem, hodnota čtyřleté zakázky se bude pohybovat kolem čtyř miliard korun. Včera o tom rozhodla městská rada, když schválila zadávací dokumentaci. Rozhodnutí o vítězi tendru by mělo padnout do konce října, kdy končí opakovaně prodloužená smlouva s Pražskými službami.

Předchozí vedení metropole chtělo nového dodavatele vybrat už dříve, soutěž však kvůli pochybnostem zrušilo. Proto od roku 2011 tyto zakázky opakovaně získávají Pražské služby. Naposledy s nimi magistrát na přelomu roku podepsal desetiměsíční smlouvu za více než jednu miliardu.

Původně chtěla Praha situaci vyřešit akvizicí právě Pražských služeb, v nichž drží 76,92 procenta akcií. Prostřednictvím vlastní firmy by mohla zajišťovat svoz odpadu sama, což nyní jako většinový akcionář kvůli zákonu o veřejných zakázkách nemůže. Městu se však ani po několika měsících nepodařilo obchod dojednat.

Zhruba šestinu Pražských služeb vlastní společnost Northward Holding, která ji před časem koupila od skupiny Natland. Hlavní město podle náměstka primátora Jiřího Vávry (TOP 09) za podíl nabízela 750 milionů korun, akcionář ale podle něj chce o sto milionů víc.