Nadační fond Neuron ocenil české vědecké špičky a projekty

ilustrační foto,  Vědci z Centra materiálového výzkumu Vysokého učení technického v Brně (VUT)

ilustrační foto, Vědci z Centra materiálového výzkumu Vysokého učení technického v Brně (VUT) Zdroj: ctk

Nadační fondu Neuron na podporu vědy rozdělil nadějným českým vědcům granty v celkovém objemu přesahujícím šest milionů korun. V rámci ceny Neuron Impuls putovalo po milionu korun pětici výzkumníků, kteří splnili jednu, ne však jedinou, hlavní podmínku: byli mladší 40 let. Cena má podle vedení fondu podpořit jejich výzkum a celkově pozici české vědy.

Oceněny byly výzkumné projekty v oborech fyzika, chemie, matematika, medicína a společenské vědy. Neuron Impuls například za medicínu obdržela odměnu doktorka Zuzana Libá na výzkum přesnější diagnostiky a poznání příčin zánětu v mozku či míše, třeba v oboru chemie pak uspěl profesor Michal Otyepka za výzkum chování živých molekul na super tenkých neživých podložkách z grafenu.

„Nadační fond Neuron má ambici stát se platformou podporující vědu v České republice ze soukromých zdrojů, a to bez nároku na jakýkoliv vlastní zisk,“ dodává k poslání fondu garant v oboru medicína, profesor Josef Veselka. Fond ve stejných oborech rovněž udělil Ceny za přínos světové vědě, laureáty ocenění se stali například známý plastický chirurg Bohdan Pomahač, legendární matematik profesor Ivo Babuška nebo chemik profesor Jiří Čížek.

Fond v rámci svých aktivit rozdělil ve výše zmíněných oborech Cenu Neuron pro mladé vědce, každá je spojena s odměnou 250 tisíc korun.

Ceny Neuron 2013