Nakažených koronavirem už je 21. Karanténa bude nově i pro cizince, oznámil Babiš

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: čtk

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
3
Fotogalerie

Počet lidí nakažených novým typem koronaviru v Česku stoupl na 21. Po jednání krizového štábu to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Proti dnešnímu ránu tak dva infikovaní přibyli. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo dvoutýdenní karanténu po návratu z Itálie ode dneška i cizincům, kteří v Česku trvale či přechodně žijí. Na deseti hraničních přechodech budou namátkové kontroly, při nichž budou policisté cestujícím měřit teplotu. Česko přestane také vydávat víza lidem v Íránu.

Povinnost ohlásit se po návratu z Itálie lékaři a zůstat ve dvoutýdenní karanténě platila dosud jen pro Čechy a Češky. Dnes se rozšířila i na cizince, kteří v ČR žijí trvale či přechodně.

Policie bude ve spolupráci s celní správou od pondělí 9. března od 07:00 lidem překračujícím na deseti přechodech státní hranice předávat informační letáky ke koronaviru. Stanoviště policisté začnou budovat v neděli. Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) na twitteru uvedl, že leták dostane také každý cestující 35 mezinárodních vlaků. Rozdávat by je měli průvodčí. Informační létaky budou dostávat také cestující všech leteckých spojů. Po pondělním jednání vlády se premiér a ministr průmyslu a dopravy sejdou se zástupci cestovních kanceláří.

Novými nakaženými jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) podnájemnice jedné z dříve potvrzených pacientek a člověk, který byl v italském lyžařském středisku Passo Tonale v regionu Trentino (Tridentsko). U všech 21 pacientů je průběh nemoci mírný, uvedl Vojtěch. "Dva nové případy jsou v domácí izolaci," řekl ministr. Dva poslední případy potvrdila laboratoř Nemocnice Na Bulovce. Celkem vyšetření vyhodnocuje osm laboratoří v republice.

Česko po dohodě resortů zdravotnictví, vnitra a zahraničí pozastaví vydávání víz lidem v Íránu. Resort zdravotnictví vyhlásí mimořádné opatření ještě dnes. "Írán je skutečně tikající bombou. Počet případů je tam mimořádný, za den je jich víc než 1000," uvedl Vojtěch.