Národní muzeum se architektonických úprav nedočká, antimonopolní úřad zrušil tendr

Rekonstrukce Národního muzea.

Rekonstrukce Národního muzea. Zdroj: Matěj Smlsal

Rekonstrukce Národního muzea.
Rekonstrukce Národního muzea.
Exkluzivní záběry ze stavby tunelu mezi Národním muzeem a bývalým Federálním shromážděním
Rekonstrukce Národního muzea.
Rekonstrukce Národního muzea.
7
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil architektonickou soutěž na řešení expozic a výstavních prostor v historické a nové budově Národního muzea, které se aktuálně opravuje. Muzeum postupovalo při vypsání soutěže netransparentně. Rozhodnutí je pravomocné a muzeum se proti němu neodvolalo.

Chyby měly podle ÚOHS vliv na výběr nejvhodnější nabídky. Soutěžní podmínky umožňovaly, aby i soutěžní návrh, který nesplňoval závazné podmínky tendru, nebyl ze soutěže vyřazen. Vzhledem k tomu, že byly chyby už na samotném počátku soutěže, nebylo podle ÚOHS možné postupovat jinak, než soutěž vypsanou už před dvěma lety zrušit.

Všechny expozice Národního muzea v Praze se po generální rekonstrukci otevřou do poloviny roku 2020. Ke 100. výročí vzniku Československa příští rok v říjnu skončí stavba a v historické budově se otevře velká česko-slovenská výstava. Do poloviny roku 2019 budou pro veřejnost zpřístupněny přírodovědecké expozice a o rok později i historické expozice v Nové budově.

Po otevření bude v historické budově zpřístupněno 90 procent prostor. Nový prostor pro velké exponáty muzeum získá zastřešením obou nádvoří. Vznikne tak i místo pro kavárnu, koncerty a společenské akce. Zpřístupněna bude kupole budovy s výhledem na celou Prahu.

Koncept historicko-přírodovědného muzea propojí obě budovy, muzeum bude mít několik návštěvnických okruhů. Zatím se k Nové budově muzea, objektu někdejšího Federálního shromáždění, při rekonstrukci buduje tunel. Opravy budou podle dostupných informací stát 1,6 miliardy korun.

Podívejte se na exkluzivní záběry ze stavby tunelu mezi Národním muzeem a bývalým Federálním shromážděním:

Video placeholde

Exkluzivní záběry ze stavby tunelu mezi Národním muzeem a bývalým Federálním shromážděním • Michal Hnojský