Návrh rozpočtu: nejvíce mají šetřit doprava a zemědělství

Začátek dálnice D1 na pražském Chodově

Začátek dálnice D1 na pražském Chodově Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Ministerstvo financí navrhuje v přípravě rozpočtu na příští rok výrazné škrty v několika resortech. Nejvíce by mělo ušetřit ministerstvo dopravy, a to 8,5 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství by mělo snížit výdaje o 6,2 miliardy korun a ministerstvo vnitra o 2,9 miliardy korun. Naopak 14 miliard má navíc dostat ministerstvo práce a sociálních věcí, a to především na růst důchodů a některých sociálních dávek.

Snížením rozpočtu můžou být ohroženy dostavby některých silnic a dálnic. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) ale věří, že vláda nakonec v dopravě škrtat nebude. „Budeme trvat na tom, aby dotace ze státního rozpočtu na Státní fond dopravní infrastruktury byly zcela naplněny,“ řekl České televizi.

Nespokojený s návrhem rozpočtu je i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Varuje, že by se šestimiliardový škrt výrazně dotkl národních dotací pro zemědělce. „Já si to nedokážu představit. Šest miliard, to je opravdu už přes čtyřicet procent našeho rozpočtu,“ řekl.

Ministerstvo vnitra zase nebude mít na dlouho slibované zvyšování platů policistům a hasičům. Těm chtěl původně ministr Milan Chovanec (ČSSD) příští rok přidat osm procent. „Proti současnému stavu, tedy stávajícímu rozpočtu, jsou to zhruba tři miliardy korun, které bychom potřebovali na navýšení mezd,“ řekl Chovanec v televizi.

Jak se mají změnit rozpočty jednotlivých rezortů (v miliardách)
Ministerstvo dopravy -8,4
Ministerstvo zemědělství -6,2
Ministerstvo vnitra -2,9
Ministerstvo financí -1,5
Ministerstvo průmyslu -1,3
Ministerstvo kultury -1,1
Ministerstvo práce a sociálních věcí +14
Ministerstvo obrany +1,6
Ministerstvo školství +0,5

Zdroj: Česká televize

Navrhované úspory se zdají příliš tvrdé i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). „My potřebujeme do rozpočtu dostat podporu hospodářského růstu, investice v oblasti infrastruktury, rozumně řešit platové otázky zaměstnanců ve veřejném sektoru,“ uvedl premiér.

Naopak kromě ministerstva práce a sociálních věcí má dostat přidáno ministerstvo obrany a ministerstvo školství. Ani tak ale na vyšší platy pro učitele prý rozhodně nebude. „Pokud chceme zvýšit platy učitelů a nepedagogických pracovníků, budu potřebovat další dvě miliardy,“ uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Víc než 76 milionů navíc má z rozpočtu dostat i Poslanecká sněmovna. A to hlavně díky připravovanému rozmrazení platů ústavních činitelů.

První návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 100 miliard korun. Stát chce na daních a dalších odvodech vybrat jeden bilion a 15,5 miliardy korun. Výdaje by pak měly být bilion a 115,5 miliardy. K těmto částkám se ještě přičtou peníze z evropských fondů.