Nečas bude vybírat ministra obrany, spekuluje se o Pickovi

Generál Vlastimil Picek

Generál Vlastimil Picek Zdroj: profimedia.cz

První personální rozhodnutí, které bude v novém roce muset učinit premiér Petr Nečas, je obsazení postu ministra obrany. Právě on úřad dočasně řídí poté, co před Vánoci po pouhých osmi dnech ve funkci vyhodil z čela ministerstva vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM).

V politických kuloárech se již spekuluje o možnosti, že by premiér Nečas mohl ministerské křeslo nabídnout nynějšímu prvnímu náměstkovi Vlastimilu Pickovi.

Právě osoba někdejšího náčelníka generálního štábu a dříve šéfa vojenské kanceláře prezidenta Václava Klause byla středobodem koaliční krize, která vyústila v rychlé odvolání vicepremiérky z obrany. Nečas totiž rozhodl, že šéfka strany LIDEM ministerstvo nepovede, poté, co Peake pouhý den po nástupu do funkce odvolala Picka z funkce prvního náměstka. Do ní se ale někdejší voják z povolání nyní zase vrátil.

O Pickovi jako případném kandidátovi na ministra obrany se podle zdrojů z koalice mluvilo už při debatách o výměně ministerstev obrany a dopravy mezi ODS a LIDEM. Tehdy by ale údajně nebylo dobrým signálem dovnitř nejsilnější vládní strany, kdyby byl nominantem na ministerstvo připadající ODS nestraník. Je proto podle zdrojů ČTK možné, že nyní, když má ODS dopravu, byla myšlenka s Pickem 'oprášená'.

Peake mění názor

Peake na obranu nastoupila poté, co si LIDEM a ODS prohodily po tento resort, původně řízený Alexandrem Vondrou (ODS) za ministerstvo dopravy, které do té doby vedl Pavel Dobeš (LIDEM).

Možnost Pickova nástupu přímo do čela resortu jako spekulaci znají také poslanci opoziční ČSSD. Že by to byl „nejvhodnější ministr obrany“ prohlásil před Vánoci pro server novinky.cz exministr školství Josef Dobeš. Právě on údajně pro vládu shání podporu mezi nezařazenými poslanci pro případ, že by LIDEM splnili svou hrozbu a kvůli vyhazovu Peake z obrany skutečně vládu k 10. lednu opustili.

Šéfka LIDEM Peake nyní dala najevo, že její strana by - také kvůli hrozbě, že se kabinet bude opírat o Dobeše a jeho skupinu - mohla ve vládě pokračovat.