Nečas: Müllerová bude jmenována ministryní v pátek

Ludmila Müllerová

Ludmila Müllerová Zdroj: ctk

Novou ministryní práce a sociálních věcí by se měla v pátek stát kandidátka TOP 09 Ludmila Müllerová. Premiér Petr Nečas (ODS) serveru iDnes.cz sdělil, že bude v tento den do funkce jmenována. Novou členku vlády jmenuje prezident. Podle ministerského předsedy je to s ním domluvené. Müllerová nahradí bývalého ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), který z funkce odešel ke konci října kvůli obvinění svého náměstka z podplácení.

Drábek svou rezignaci oznámil začátkem října. Vládní TOP 09 za něj navrhla po krajských a senátních volbách Müllerovou. Někdejší politička KDU-ČSL a nyní TOP 09 působila na ministerstvu práce jako náměstkyně v letech 2002 až 2004. Pak byla zvolena do Senátu. Po odchodu z horní parlamentní komory pracovala jako Drábkova poradkyně. Nečas už dřív řekl, že se s Müllerovou sejde až po klíčovém hlasování ve Sněmovně, které se odehrálo minulý týden.

Schůzka se uskutečnila tedy až teď. Müllerová řekla, že se s premiérem vzájemně informovali o svých pohledech na resort. Nečas jej dobře zná. V minulém volebním období byl totiž ministrem práce. Podle Müllerové se jejich pohledy v zásadě nelišily a protínaly se. S okamžitým nástupem do funkce by Müllerová problém neměla, řekla. Na ministerstvu práce je nyní zaměstnaná.

Nová ministryně bude mít před sebou řešení několika sporných záležitostí. K nim patří i nové sociální karty, přes něž mají potřební dostávat peníze od státu. O sKartách, proti nimž se staví opozice, odbory či rada postižených, s premiérem také mluvili.

Kritizované sociální karty provozuje Česká spořitelna, s níž má ministerstvo práce od letoška na 12 let smlouvu. Müllerová by se jako ministryně prý snažila hledat kompromisy a další řešení a vyjednávala by jak v koalici, tak s opozicí. Rozhodnutí bude podle ní především politické. „Vypovězení (smlouvy) určitě ne,“ uvedla.

Drábek se rozhodl z vlády odejít kvůli kauze svého letitého blízkého spolupracovníka a někdejšího prvního náměstka . Toho policie obvinila z podplácení při jedné ze zakázek. Drábek už několikrát zopakoval, že je přesvědčen o Šiškově nevině. Z funkce ho ale odvolal.