Nečas odmítá návrat Bárty. Raději by šel do voleb

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: CTK/Jakub Dospiva

Občanští demokraté se na předčasné volby začali chystat již před 14 dny. Nejsilnější vládní strana má už připraven harmonogram primárek i podobu kampaně. V rozhovoru pro deník Dnes to řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas. Předčasné volby by mohly být 22. a 23 června.

„Začali jsme to připravovat předminulý týden v reakci na možnou nedohodu o přípravě rozpočtu a taky reakci na to, že se Věci veřejné pokusí nějak využít ať ten či onen výsledek soudního sporu pana Bárty a pana Škárky,“ uvedl Nečas.

Uvedl, že v případě pozitivního soudního rozsudku pro Víta Bártu by mohl následovat požadavek na jeho rehabilitaci a návrat. „A potom pokus tímto vydírat vládu. To je pro mě nepřijatelné. Pak bych řekl: Jdeme do voleb!“ řekl deníku premiér. Koalice by ale prý směřovala k rozpadu i pokud by byl Bárta odsouzen a přesto zůstal šéfem poslaneckého klubu Věcí veřejných a poslancem.

VV tento týden rozpoutaly vládní krizi a vynutily si jednání o budoucnosti vlády. Pokud se v úterý s ODS a TOP 09 nedomluví, čekají zemi předčasné volby. Podmínkou ze strany ODS a TOP 09 je dohoda na rozpočtových škrtech, které srazí deficit rozpočtu v příštím roce pod tři procenta. Nečas Mfd řekl, že nyní vidí šanci na dohodu jako „50 na 50“.

Premiér tuší, že by občanští demokraté po volbách skončili v opozici. „A na to říkám: No a? Skončili jsme tam několikrát, pak jsme se zase vrátili,“ podotkl s tím, že v předčasných volbách nevídí žádné velké vítězství.

Vládní krizi vyvolaly VV v úterý, kdy se širší vedení strany usneslo na podmíněné demisi ministrů za VV. Nečas ale vzápětí VV varoval, že si podáním demisí uzavřou prostor pro jednání. Předseda VV Radek John proto oznámil, že ministři předají podepsané demise jemu a on si je nechá u sebe. Ministři za VV, Karolína Peake, Pavel Dobeš a Kamil Jankovský, to však odmítli. Navenek se tak projevil rozkol, který ve straně podle médií panuje mezi umírněnými stoupenci Peake a radikálními zastánci Bárty. Poslanecký klub VV pak odhlasoval, že ministři podají demise, až zkrachují jednání o budoucnosti vlády.