Nejezděte na východ Ukrajiny, varovalo ministerstvo Čechy

Boje o Luhansk

Boje o Luhansk Zdroj: ctk

Češi by se měli vyhnout cestám do Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny, kde pokračují ozbrojené střety mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty. Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) důrazně doporučilo českým občanům, aby do těchto regionů vůbec nejezdili a pokud už se tam nacházejí, aby je okamžitě opustili.

„Rozhodnou-li se čeští občané i přes toto doporučení setrvat v těchto oblastech, vystavují se reálnému riziku možného zadržení, odebrání cestovních dokladů a osobního majetku, nehumánního zacházení či újmy na zdraví,“ uvedl Černínský palác na svém webu. Diplomaté upozornili, že na území, které nejsou pod kontrolou ukrajinských orgánů, se smí vstupovat jen se speciálním povolením a pouze přes určené stanoviště.

Ministerstvo rovněž českým turistům nedoporučuje cesty na okupovaný poloostrov Krym včetně přístavu Sevastopol. „Ukrajinská strana povoluje průjezd cizincům mezi dočasně okupovaným územím Krymu a zbytkem Ukrajiny přes k tomu zřízená kontrolní stanoviště pouze na základě speciálního povolení. Pokud se cizinec pokusí projít přes tato kontrolní stanoviště bez zmíněného speciálního povolení, vystavuje se riziku trestního i finančního postihu,“ uvedlo ministerstvo.

Pokud se cizinec pokusí projít přes kontrolní stanoviště bez speciálního povolení, vystavuje se riziku trestního i finančního postihu

Kvůli nejisté bezpečnostní situaci česká diplomacie vyzývá občany k obezřetnosti rovněž při cestách do Charkovské, Dněpropetrovské, Záporožské, Chersonské, Mykolajivské a Oděské oblasti Ukrajiny. Doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací lidí a neúčastnit se demonstrací či pochodů. Všem cestovatelům radí MZV se před cestou na Ukrajinu registrovat v databázi DROZD.

Na východě Ukrajiny pokračují ozbrojené incidenty mezi vládními silami a separatisty, navzdory únorovým dohodám z Minsku, jež měly v neklidné oblasti nastolit klid zbraní. Na palební linii oddělující obě znesvářené strany zahynuli od víkendu minimálně čtyři ukrajinští vojáci, další desítky lidí byli zraněni. Na donbaské frontě během víkendu zesílila aktivita bezpilotních letounů, které podle Kyjeva povstalci používají k průzkumu bojové zóny.

Průlom do jednání o ukončení ozbrojené konfrontace nepřineslo ani dvanáctihodinové intenzivní debaty diplomatů, které se v noci na dnešek konalo v běloruském Minsku.