Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval. Cítil jsem tlak ze strany Benešové, prohlásil

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Zdroj: Vacková Anna / E15

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman oznámil, že se vzdává své funkce. Jeho mandát zanikne 30. června. Informaci v pátek po jednání vlády oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) s tím, že kabinet vzal Zemanovo rozhodnutí na vědomí. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ovšem neskrývá překvapení. Piráti ji následně vyzvali, aby nechala jmenování nového nejvyššího státního zástupce na příští vládu. Připisují jí podíl na Zemanově rezignaci. Sám šéf žalobců v následném vystoupení uvedl, že v poslední době pociťoval silný tlak ze strany Benešové na svou osobu.

Zeman svůj krok oznámil dopisem, ve funkci skončí po deseti a půl letech, kdy nahradil Renatu Veseckou. Podle svých slov zvažoval rezignaci už dřív, ve funkci zůstával i kvůli Vrběticím. Teď je kauza zveřejněná, Zeman se proto prý nebojí, že by se "zasekla".

Řekl, že odrážení tlaku a řešení půtek mu bralo čas a sílu na práci. Na tiskové konferenci v Brně současně uvedl tlaky od Benešové jako hlavní důvod své oznámené rezignace k 30. červnu. Poté zůstane jako řadový žalobce na Nejvyšším státním zastupitelství.

"Tlaky jsou poměrně velké. Ne že bych byl někdo, kdo by se bál, ale když věnujete většinu času těmto půtkám, tak si myslím, že je to celkem zbytečné," řekl Zeman novinářům v Brně.

Předtím působil na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni a následně na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství. V roce 2004 se stal prvním zástupcem České republiky u Eurojustu, kde byl nejmladším zástupcem ze všech členských zemí.

Pokud vláda do 30. června neurčí nového šéfa žalobců, povede Nejvyšší státní zastupitelství Zemanův první náměstek Igor Stříž. 

Rezignace Zemana je ale pro ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) překvapením. V prohlášení zaslaném ČTK uvedla, že se o ní dozvěděla ráno z úřadu vlády. Zemanovo rozhodnutí respektuje. Jméno jeho nástupce sdělí až později i s ohledem na to, že Zeman ve funkci skončí až 30. června. Pavel Zeman byl dlouho trnem v oku vládnoucí garnituře, nyní je především nutné chránit nezávislost státního zastupitelství, sdělil předseda ODS Petr Fiala.

Načasování rezignace nejvyššího státního zástupce považuje prezident Unie státních zástupců Jan Lata s odhledem na nestabilní společenskou a politickou situaci za nešťastné. Uvedl to v prohlášení, které dnes unie zveřejnila na svých stránkách. Se Zemanovou érou podle Laty zůstane spojeno posílení důvěryhodnosti i sebevědomí státního zastupitelství.

Benešová minulý týden hovořila v médiích o svém záměru podat na Zemana kárnou žalobu, porušil podle ní zákon svým nedávným vystoupením na tiskové konferenci k případu explozí ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Zemana se v tomto případě zastal premiér Andrej Babiš (ANO). Nejvyšší státní zástupce v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše v případu Čapího hnízda, řízení podle něj bylo zastaveno nezákonně a předčasně.