Němeček: Úhrady ambulancím by se mohly zvýšit o tři procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ambulancím by se příští rok měly zvýšit úhrady ze zdravotního pojištění podobně jako nemocnicím. Praktici a specialisté by tak mohli místo původně navrhovaného přidání peněz o procento dostat víc zhruba o 2,5 či tři procenta, řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Dohoda na přesné částce zatím není. Další jednání se uskuteční 29. září. Na konkrétním přidání doktorům se Němeček nedohodl ani se šéfem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem.

Návrh úhradové vyhlášky, která každoročně stanoví hodnoty bodu, výši úhrad a regulační omezení a podle níž zdravotní pojišťovny platí nemocnicím a lékařům, představil Němeček minulý týden. Nemocnice by měly příští rok dostat o 2,5 procenta peněz víc, ambulance o procento. Ambulantní lékaři a specialisté požadovali pět procent navíc.

„Nárůst v ambulantním sektoru by měl být velmi obdobný jako u nemocničního sektoru. Samozřejmě nás brzdí ekonomická realita systému veřejného zdravotního pojištění. Bohužel zatím ještě nemám tiskárnu na peníze,“ řekl po jednání ministr. Kompromis bude podle něj mezi jedním a pěti procenty navýšení. „Mohou to být 2,5 až tři procenta,“ uvedl Němeček. Výsledek bude podle něj záviset na podobě regulací.

Podle předsedy Sdružení ambulantních specialistů Zorana Jojka je to přijatelná varianta, i když ministr mluvil prý jen o částce „na půli cesty“ mezi procentem a pěti procenty. „Odcházíme s pocitem, že když se bude mluvit o navýšení, opravdu o ně půjde,“ uvedl Jojko. Také podle něj bude záležet na technickém řešení.

Ještě před jednáním se zástupci koalice se ministr sešel se šéfem lékařské komory, která zatupuje všechny lékaře. Komora dosavadní návrh vyhlášky odmítá. Podle Kubka je nepřijatelné, aby úhrady rostly jen lůžkovým zařízením.

Stejně by se měly zvednout i ambulancím. „Jakkoliv chápeme, že nemocnice a léčebny mají problémy, a přejeme jejich zaměstnancům nárůst pětiprocentních platů,“ podotkl Kubek.

Komoře vadí také regulace. „Není možné, aby za léčbu vážně nemocného pacienta lékař nedostal zaplaceno a hradil ji ze svého,“ dodal Kubek. Odvolal se přitom na rozhodnutí Ústavního soudu.

Podle ministra je složité najít regulační mechanismus, který splní podmínky ústavních soudců a dá pojišťovnám možnost systém regulovat. Hledá se teď proto „optimální regulace“ pro ambulantní lékaře, řekl ministr. Podle Kubka má zdravotnictví ekonomické problémy, přestože ekonomika roste. Za potížemi vidí šéf komory nízké zdravotní odvody státu za děti, důchodce či nezaměstnané.

Nynější návrh vyhlášky odmítá i Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS). Vadí jí hlavně regulace. Není prý ale ani možné zdravotníkům v domovech pro seniory, pacienty s demencí či postižené zvýšit výdělky o slibovaných pět procent.

Miluj svého státního lékaře a plať!