Němečtí chirurgové chtějí v Karlových Varech otevřít fakultu

V Karlových Varech by mohla vzniknout soukromá lékařská fakulta. Její zřízení ve spolupráci s Karlovarskou krajskou nemocnicí zvažuje akademie NESA (New Europian Surgical Academy).

Podle ředitele nemocnice Petra Svobody jde o projekt německých a britských odborníků. „Zvažovali Londýn nebo Vídeň, ale tam už působí i veřejnoprávní vysoké školy. Karlovy Vary se jim zalíbily a už si také prohlédli zázemí, které může poskytnout pro studenty karlovarská nemocnice,“ uvedl Svoboda. Největší překážku pro vznik školy nyní představuje nedostatek odborných vyučujících. „Tady jde o odborníky, kteří mají dostatečný kredit. Osobně bych reálnost záměru viděl v desítkách procent,“ míní Svoboda.

Jakým způsobem by fakulta zajistila akreditaci a jestli podle českých, nebo evropských standardů, není zatím jasné. Stejně jako to, zda by diplom z fakulty opravňoval i pro práci v Česku. „Administrativní záležitosti si řeší německá strana projektu. Karlovarská nemocnice byla požádána jen o spolupráci na odborné, praktické části výuky,“ dodal mluvčínemocnice Vladislav Podracký.

Soukromá lékařská fakulta by z valné části využívala moderních metod výuky přes počítač. Studijním jazykem by byla angličtina. Praktická část výuky by se pak mohla konat v karlovarské nemocnici. Podle lékařského ředitele nemocnice Josefa Märze by tak i lékaři z nemocnice pomáhali s výukou studentů.

V Karlovarském kraji v současné době působí z veřejnoprávních vysokých škol jen ekonomická fakulta Západočeské univerzity a kraj se už několikrát snažil zde otevřít i pobočku strojní fakulty. Kromě nich ale v kraji mají své pobočky i některé soukromé vysoké školy. Podle vedení karlovarské nemocnice by však lékařská fakulta, byť soukromá, která by s nemocnicí spolupracovala, zvýšila prestiž karlovarské nemocnice.