Nevezeme se na vlně úspěchu, přiznal končící Bělobrádek

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: Michael Tomeš, E15

Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
4
Fotogalerie

Končící šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek bilancoval po svém více než osmiletém působení v čele strany na jejím sjezdu v Brně. Za největší neúspěch označil rozchod se Starosty a nezávislými.

„Od mého nástupu strana rostla, vyhráli jsme senátní volby. Přesto všechno se tato vlna dostala do krize, zřejmě k tomu přispělo neuzavření koalice se STAN,“ řekl Bělobrádek. „Ze strany hnutí to bylo nefér interpretováno, dostalo se mi za to omluvy,“ dodal.

Vyzdvihl skutečnost, že KDU-ČSL podruhé nevstoupila do vlády s ANO Andreje Babiše. „Lidé ocení, že když něco řeknete, tak to platí. Kompromis neznamená, že porušíte to, co jste slíbili. To musí být pro lidovce typické,“ prohlásil.

V závěru svého zhruba půlhodinového vystoupení Bělobrádek přiznal, že v současnosti se strana neveze na vlně úspěchu. „I za Josefa Luxe jsme zpočátku měli kolem šesti procent. Musíme být vytrvalí,“ vyzval straníky a připomněl, že po roce 1989 se ještě žádnému politickému subjektu nepodařilo vrátit se znovu do Poslanecké sněmovny.

„Odpověď, proč se to podařilo, je jasná: Nikdy jsme neztratili víru a naději. Jsme přesvědčeni, že pravda se nedá odhlasovat. Po takovéto politice nemusí být šedesátiprocentní poptávka, ale voliče si určitě najde,“ uzavřel odstupující předseda lidovců.