NKÚ: Ministerstvo kultury poslalo dotace i majiteli kasina

Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia

Ministerstvo kultury poslalo téměř milion korun určených na obnovu památek majiteli kasina v Hradci Králové, chyb se dopustilo také při financování programu UNESCO. Nedostatky odhalil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při prověrce rozdělování peněz na obnovu památek. Závady se objevily také u některých příjemců dotací. Dle ministerstva jsou odhalení NKÚ účelová.

„Ministerstvo kultury schválilo v rámci programu Regenerace městu Hradec Králové projekt rekonstrukce domu Palmová zahrada v hodnotě 965 tisíc korun, ačkoliv soukromý majitel nemovitosti v žádosti uvedl, že v budově bude kasino,“ sdělila mluvčí NKÚ Olga Málková.

Úřad tím porušil zásady programu regenerace městských památkových rezervací a památkových zón, podle nichž mají příspěvky sloužit k záchraně objektů pro kulturně výchovné využití nebo jinou veřejně prospěšnou činnost. Provoz těchto objektů mají navíc zajišťovat fyzické a právnické osoby neziskového typu.

Podle mluvčí MK Markéty Ševčíkové se kontrola NKÚ týkala stovek objektů ministerstva v hodnotě stovek milionů korun a z tohoto pohledu je vytýkané pochybení v řádu stovek tisíc korun „detailem“. Kontrola se navíc týkala období, kdy stál v čele resortu Václav Riedlbauch. „Odhalení považujeme za účelové. Provozování kasina v České republice není trestné a v mnohých objektech ministerstva kultury se nacházejí hotely, restaurace a podobná zařízení,“ řekla Ševčíková. Dodala, že výtky ze strany NKÚ mohou vést k zamyšlení, jak lépe nastavit dotační pravidla.

NKÚ také zjistil, že v programu UNESCO resort schválil například projekt virtuálního a fotografického zpracování památek, příjemce si však koupil osobní počítač, fotoaparát, monitor a objektiv za 160 tisíc, což byla třetina dotace. „Přitom základním předpokladem pro výběr projektů má být právě dostatečné materiální vybavení žadatele o dotaci. Ministerstvo kultury si ale toto kritérium vůbec nestanovilo,“ upozornila Málková.

Inspektoři při kontrole prověřovali také některé příjemce. Prověrka například odhalila, že město Tábor v letech 2008 a 2009 proplatilo majiteli kulturní památky tři miliony korun, ačkoli nedoložil, že plánované opravy skutečně provedl.

Kontroloři se zaměřili na programy regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón (program Regenerace) a podpory pro památky UNESCO (program UNESCO). V Regeneraci prověřili 118 projektů za 51,9 milionu korun, v UNESCO sedm projektů za tři miliony.

V letech 2008 až 2010 se v programu Regenerace rozdělilo 410,3 milionu korun. Byla to asi desetina peněz, které projekty požadovaly. V programu UNESCO dotace pokryly téměř polovinu požadovaných peněz.