NKÚ nejspíš posílí, nově by mohl kontrolovat města, kraje i veřejnoprávní média

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad Zdroj: profimedia.cz

Na stole je další zákon z dílny opozice, na který ale zřejmě zareaguje vláda vlastním návrhem. Jedná se o posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který by podle Pirátů měl kontrolovat i hospodaření statuárních měst, krajů, některých městských a státních firem a veřejnoprávních médií. 

„V minulosti jsme byli na úrovni krajů svědky řady korupčních kauz i dlouholetého zneužívání dotací. Věřím, že pokud by je měl NKÚ pravomoc kontrolovat, mohly být odhaleny mnohem dříve,” řekl za předkladatele poslanec Lukáš Černohorský (Piráti).

Koaliční vláda ANO a ČSSD s návrhem v obecné rovině souhlasí a do sněmovny ho posílá s neutrálním stanoviskem. Není však vyloučeno, že pirátský návrh odmítne a přeloží vlastní verzi, na které už pracuje. „Myslím si, že by návrh měla předložit vláda, která to ostatně má ve svém programu,“ řekl Jan Chvojka (ČSSD), podle kterého je pro vládu klíčové, aby mezi kontrolované celky patřily kromě statutárních měst i obce s rozšířenou působností. „Poslanecký návrh v podstatě pomíjí 99,6 procenta obcí,“ uvedlo ministerstvo vnitra.

Právě to přitom vedlo k neúspěchu v minulosti, kdy tehdejší vládní návrh zahrnující obce odmítl Senát. „Oproti původnímu návrhu chceme předložit rozumný kompromis a vyjmout z kontrolovaných subjektů obce. Pro ně může kontrola NKÚ znamenat velkou administrativní zátěž,“ uvedl Černohorský. Ústavní novelu v souvislosti s NKÚ z dílny Pirátu nicméně kabinet podpořil, což Piráti ocenili jako úspěch.