Nový odhad: Česko letos přijde o 33 miliard z EU

MMR Věry Jourové je ohledně čerpání eurodotací skeptičtější, než ostatní predikce. Upozornilo na to již vládu

MMR Věry Jourové je ohledně čerpání eurodotací skeptičtější, než ostatní predikce. Upozornilo na to již vládu Zdroj: CTK

Česku se nedaří zlepšit čerpání peněz z EU a dohnat nabrané zpoždění, od začátku roku je skutečné čerpání ve skluzu o 6,2 miliardy korun oproti predikcím. Podle pesimistického scénáře ministerstva pro místní rozvoj (MMR) tak letos hrozí nedočerpání až 33 miliard korun. Vyplývá to z materiálu, kterým se ve čtvrtek v noci zabývala vláda.

Ještě letos v únoru řídící orgány jednotlivých operačních programů odhadovaly nedočerpání v letošním roce na zhruba 21,6 miliardy korun. Podle červencové aktualizace se odhad nedočerpání pohybuje v rozmezí 19,4 až 24,4 miliardy korun.

MMR jako koordinátor evropských programů je však ještě pesimističtější. „Ze zkušeností s plněním predikcí z minulých let existuje reálné riziko, že zrychlené tempo čerpání nebude dodrženo a v takovém případě by mohlo podle pesimistických odhadů MMR nevyčerpání pro rok 2014 dosáhnout výše až 33 miliard korun,“ varuje v materiálu pro vládu ministerstvo.

Červenec ztrátu nespasil

V červenci se sice čerpání peněz mírně zlepšilo, když příjemci dotací dostali o půl miliardy více, než se původně předpokládalo, ani to však nedokázalo smazat ztrátu z předchozích měsíců. Řídící orgány jednotlivých operačních programů příjemcům dotací od začátku roku proplatily o 6,2 miliardy korun méně, než předpokládaly.

Ministerstvo financí dostalo od začátku roku ke kontrole a poslání Evropské komisi (EK) k certifikaci žádosti v souhrnné hodnotě nižší oproti předpokladu dokonce o 9,3 miliardy korun.

MMR už dříve v reakci na únorovou zprávu vytvořilo krizové plány, které by měly snížit hrozící ztrátu až na 12 miliard korun. Kromě toho nyní přišel resort s dalšími opatřeními, jako je například změna vykazování způsobilých výdajů vůči EK nebo naplánování mimořádné certifikace na konci roku 2014.

Česká republika je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU. Loni nedočerpala až deset miliard korun, v celé EU to přitom bylo 16 miliard korun. MMR odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 60 miliard korun. Poslední možnost čerpat tyto peníze bude v příštím roce.