O kouření v restauracích budou poslanci rozhodovat již po prázdninách

Zákaz kouření by měl v restauracích platit od roku 2014.

Zákaz kouření by měl v restauracích platit od roku 2014. Zdroj: wikimedia.org

Návrh na úplný zákaz kouření v restauracích od roku 2014 by měl dorazit k projednání do sněmovny do konce letošního roku. Poslanci ho možná dostanou již v říjnu.

Návrh v současné době připravuje poslanec a bojovník s kouřením Boris Šťastný (ODS) ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. Návrh má podle něj podporu jak ministra zdravotnictví Leoše Hegera, tak premiéra Petra Nečase. Ministerstvo zdravotnictví však novelu připravuje v několika variantách.

„Návrh změny zákona 379 na ochranu nekuřáků je dokončován ve spolupráci ministerstva zdravotnictví a mne a bude předložen ke konci tohoto roku, s největší pravděpodobností na začátku čtvrtého čtvrtletí,“ řekl Šťastný.

Co se již o zákazu kouření psalo:

Společenský život na vesnici je ohrožen

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň uvedl, že úřad připravuje novelu v několika variantách, od úplného zákazu až po různé kompromisy. Ty by spočívaly například ve stavebně oddělených prostorách, nebo v zákazu elektronických cigaret tam, kde bude zakázáno kouřit. „Několik variant připravujeme proto, že očekáváme poměrně velkou a nelehkou diskusi,“ podotkl. Potvrdil, že návrh novely v několika variantách by ministerstvo mělo mít připraveno v průběhu podzimu. Šťastný chce ale ještě s ministerstvem jednat, protože trvá na jednoznačném zákazu.

Stát by podle Šťastného neměl podnikat protikuřácké kroky, ale kroky na ochranu nekuřáků. „Je svobodným rozhodnutím člověka, jestli kouří, nebo nekouří,“ řekl. „My se musíme snažit naopak ale chránit nekuřáky,“ dodal. Zdůvodnil to tím, že pokud stát povolil výrobu, dovoz a prodej tabákových výrobků, je také povinen zajišťovat, aby ti, kteří nekouří, nebyli omezováni na svých právech a nikdo jim neničil zdraví.