O registru smluv na veřejné zakázky se začne rozhodovat v září

veřejné zakázky

veřejné zakázky

O plánovaném registru smluv a faktur zadavatelů veřejných zakázek bude sněmovna v prvním čtení rozhodovat možná v září. Na dnešním jednání expertní skupiny Platformy pro transparentní veřejné zakázky to řekl předkladatel návrhu a poslanec Jan Farský (TOP 09).

Do konce příštího týdne chce poslanec získat dostatečný počet podpisů, aby mohl sněmovně návrh předložit.

Farský se nyní snaží získat pro návrh podporu u všech politických stran ve sněmovně. Podporu už dostal od poslanců TOP 09 a jednotlivců z ČSSD a VV, podporu prý přislíbila také vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Návrh zákona počítá s tím, že nezveřejněná smlouva by byla neplatná a nebylo by možné na jejím základě uskutečnit příslušný obchod. Výjimku ze zveřejňování smluv a faktur by měly například tajné služby. Farský již dříve odhadnul, že ve finančním objemu by se registr mohl týkat smluv za 180 miliard korun.

Technické řešení nového registru by mělo být co nejjednodušší. Farský chce využít například již existujícího systému datových schránek, který mimo jiné mají i všechny obce.

Povinné zveřejňování smluv u funguje od roku 2011 už na Slovensku. Úřady tam povinně zveřejňují smlouvy na zakázky nad 1000 eur. Podle Farského je věcí další diskuse, jak vysoký by tento limit měl být v Česku.