O2 arena zbrojí na hokejové MS

O2 arena

O2 arena Zdroj: ctk

Rekonstrukce výsuvných tribun, obnova osvětlení a ozvučení haly, výrazná úprava VIP patra se skyboxy a kompletní renovace centrální kuchyně po deseti letech provozu. To je jen část hlavních investic, do kterých se pustil provozovatel pražské O2 areny, společnost Bestsport Arena, rok před začátkem dvou důležitých akcí. V březnu se tu – po 37 letech – koná mistrovství Evropy v halové atletice, v květnu se do Česka po 11 letech vrátí hokejové mistrovství světa.

„Máme schválené investice asi 90 milionů korun. Z hlediska návštěvníků bude asi největší změna při vstupu, kde budou turnikety nově osazeny moderními čtecími hlavami, které umožní větší využívání hometicketů (vstupenky zakoupené přes internet a vytisknuté doma – pozn. aut.),“ řekl deníku E15 generální ředitel O2 areny Robert Schaffer.

Změnou projde i třetí VIP patro, kam dosud běžní návštěvníci nemohou. Na skyboxovém patře vznikne nový VIP společenský prostor. „Poslední dva měsíce jsme trávili s architekty nad jeho konkrétní podobou a specifikací použitých materiálů. Nyní finišujeme s výběrovým řízením na dodavatele stavebních úprav. Podle plánovaného harmonogramu by měl být prostor připraven k užívání na začátku příštího roku,“ uvedl Schaffer.

Pozornost věnovaná nadcházejícímu hokejovému šampionátu je přirozená. Mistrovství světa v Praze a Ostravě z roku 2004 je stále druhým nejnavštěvovanějším hokejovým šampionátem v historii. Na zápasy turnaje, v němž zvítězili Kanaďané, zamířilo tehdy přes 550 tisíc diváků. Sledovanější byl již jen loňský šampionát, který se poprvé v historii odehrál v Bělorusku.

Kvůli minulému mistrovství byla také hala v Praze postavena. Nakonec ale kvůli neschopnosti splácet dluhopisy vydané pro financování stavby původní majitel haly Bestsport a investor Sazka, vlastněné tehdy sportovci, zkrachoval. Hala nyní patří do skupiny PPF Petra Kellnera. Loterijní byznys Sazky provozuje KKCG, kterou vlastní Karel Komárek.

O2 arena se loni dostala do ztráty
V hale se loni uskutečnilo 106 akcí pro 620 tisíc diváků. Její nový provozovatel, Bestsport Arena, dosáhl tržeb 386,3 milionu korun a ztráty 2,1 milionu. „Za mírnou ztrátou je třeba vidět vysoké účetní odpisy majetku za téměř 87 milionů,“ uvedl ředitel areny Robert Schaffer. Odpisy však pro společnost podle něj nepředstavují výdaje a firma je stabilní. Letošním plánem je loňská čísla překonat. První polovina roku byla kromě velkých koncertů domácích a zahraničních kapel silná i díky zápasům KHL.