Obce vítězí, Ústavní soud zrušil část loterijního zákona

herna

herna Zdroj: E15

Z novely loterijního zákona zmizí výjimka, která umožňovala provozovat výherní terminály schválené ministertvem financí až do konce roku 2014. Rozhodl tak Ústavní soud, který vyhověl stížnosti města Klatovy. Norma podle klatovských radních bránila městům v účinné regulaci hazardu. Povolení, která ministertsvo financí vydalo navzdory obecním vyhláškám, budou zrušena.

„Napadené ustanovení zasahuje do ústavně garantovaného práva obcí na samosprávu, přičemž tento zásah nesledoval legitimní cíl,“ odůvodnil své rozhodnutí Ústavní soud. Ministerstvo chtělo výherní terminály povolit kvůli tomu, aby se vyhnulo údajně hrozícím arbitrážím kvůli zmaření investice. Podle provozovatelů terminálů rozhodnutí soud odstartuje rozkvět nelegálního hazardu.

Ústavní soud již v minulosti několikrát rozhodl, že obce mají právo na svém území omezovat provoz výherních přístrojů všech typů. Soud také dříve vyzval ministerstvo financí, aby respektovalo městské vyhlášky. Sporný bod novely loterijního zákona ale platnost části městských vyhlášek odložil až na konec roku 2014.

Podle soudu Česku kvůli rozhodnutí nehrozí mezinárodní arbitráže.“ Tvrzení, podle něhož by rušení či změna vydaných povolení k provozování interaktivních videoloterijních terminálů mohlo vyústit v zahájení sporů podle mezinárodních dohod o podpoře a ochraně investic, není nijak podloženo a jedná se o pouhou spekulaci,“ uvedl soud.

„U provozovatelů interaktivních videoloterijních terminálů nelze hovořit o existenci legitimního očekávání spočívajícího v naději, že jejich činnost nebude přinejmenším po určitou dobu regulována prostřednictvím obecně závazných vyhlášek obcí,“ dodal soud.

Klatovy, k nimž se s podobnými stížnostmi přidaly i města Židlochovice a Frýdlant nad Ostravicí, nyní čekají na výsledek další své ústavní stížnosti. Ministerstvo podle nich otálelo se zahájením řízení, v němž by posoudilo soulad již vydaných povolení na provozování loterií s městskými vyhláškami.