Odborářům vadí korupce, ale v Praze jich demonstrovala jen hrstka

Bohumír Dufek

Bohumír Dufek Zdroj: CTK/Zbynek Stanislav

Zhruba jen 500 lidí se zúčastnilo odborářské demonstrace proti korupci. Původně organizátoři čekali desetkrát vyšší účast. Po mítinku, který trval asi 40 minut, se demonstranti vydali ke sněmovně s výzvou pro poslance. Chtějí po nich zřízení parlamentní komisi, která by na vyšetřování korupčních afér dohlížela.

„Tato zem je naším společným domovem a nedovolíme ji dál rozkrádat. Korupce výrazně snižuje životní úroveň obyvatelstva,“ uvedli odboráři ve výzvě poslancům. Komise pro dohled nad vyšetřováním by měla podle předáků být „za účasti občanské veřejnosti“.

Odboráři ve své výzvě poukazují na aféru kolem nucené správy IPB, nákup obrněných transportérů Pandur, modernizaci tanků, případ Diag Human, Opencard či pochybnosti kolem ProMoPro. Ani jeden případ podle nich nebyl dostatečně vysvětlen, a přitom se objevují už další podezření. V prohlášení odbory píšou také o privatizaci Mostecké uhelné společnosti či plzeňské Škodovky i o elektronických zdravotních knížkách IZIP.

ASO má podle svého vedení přibližně 200 tisíc členů a zastřešuje 14 odborových organizací. Patří mezi ně například vlivné Odborové sdružení železničářů či Lékařský odborový klub (LOK). Na dnešním shromáždění vystoupili nejen jejich šéfové. Podpořili je i aktivisté z organizace ProAlt, šéfka zdravotnických odborů či ekonomka Ilona Švihlíková.

Podle předáka ASO Bohumíra Dufka demokracie v Česku nefunguje. „Kmotrové ovládají stranické kandidátky a sekretariáty,“ uvedl. Podle něj Nečasova vláda před korupcí klečí. Odboráři vyzývali k jednotě. Jednotlivé skupiny ve společnosti by se prý neměly „nechat rozeštvat“ a nespokojení lidé by se měli hlasitě ozvat.

Kvůli průvodu se omezuje doprava na Rašínově nábřeží od Palackého náměstí, na Jiráskově mostě, Janáčkově nábřeží, v ulicích Vítězná, Újezd, Karmelitská a na Malostranském náměstí.

Odborářské shromáždění se pokusil narušit aktivista Zdeněk Ponert. Na akci dorazil se svou dodávkou s reproduktory. Vylezl na vozidlo a do mikrofonu skandoval. Podle něj je Palackého náměstí český Hydepark, kde se každý může vyjádřit. Přijel prý proto, aby dal účastníkům demonstrace k tomu možnost. Nabízel jim, aby promluvili ze střechy jeho auta. Po výzvách policie z vozu slezl.