Odborníci: demonstrace potvrdily radikalizaci společnosti

Protiislámské demonstrace v Praze

Protiislámské demonstrace v Praze Zdroj: ctk

Sobotní demonstrace týkající se migrace potvrdily radikalizační trendy a odrážejí rozložení nálad v české společnosti. Ukázaly také rostoucí nenávist, agresivitu a násilí mezi lidmi. Shodli se na tom odborníci. Nevyloučili, že situace se v budoucnosti může ještě zhoršit.

Při sobotních demonstracích se v Praze stalo několik potyček mezi odpůrci a zastánci uprchlíků. Nejvážnějším incidentem bylo napadení sociálního centra Klinika, které mimo jiné pořádalo sbírku oblečení pro uprchlíky. Neznámí útočníci prý do výlohy objektu házeli světlice a dlažební kostky.

Rozštěpená společnost

Podle odborníka na extremismus z brněnské Masarykovy univerzity Miroslava Mareše v Česku vznikla přesvědčená jádra příznivců různých názorů na řešení migrační krize a možná je i další eskalace násilí. „Domnívám se, že sobotní události jsou potvrzením dosavadních radikalizačních trendů a odrážejí rozložení nálad ve společnosti,“ uvedl.

Sobota předně poukázala na rostoucí nenávist, agresivitu a násilí mezi lidmi nejen v souvislosti s uprchlickou krizí. Mají na tom lví podíl nejen politici a některá média, ale i celkový kulturní a společenský vývoj v posledních letech

Podle advokátky Kláry Kalibové je česká společnost rozštěpena už delší dobu. Připomněla například útok z minulého týdne, kdy byl napaden syrský občan, který skončil s bodným poraněním břicha v nemocnici. „Sobota je ukázkou toho, co se ve společnosti děje poslední rok a půl,“ uvedla Kalibová, jejíž organizace In Iustitia se zabývá násilím z nenávisti nebo extremismem.

„Sobota předně poukázala na rostoucí nenávist, agresivitu a násilí mezi lidmi nejen v souvislosti s uprchlickou krizí. Mají na tom lví podíl nejen politici a některá média, ale i celkový kulturní a společenský vývoj v posledních letech,“ reagoval předseda občanského sdružení Imperativ David Lebeda. Jeho organizace se zabývá zejména prevencí a vzděláváním v souvislosti s nenávistnou či extremistickou kriminalitou.

Podle Kalibové je nyní důležité, aby policie incidenty související s napadením sociálního centra nebo cizince vyšetřila a našla pachatele. „Je potřeba brát vážně stíhání pachatelů,“ zdůraznila Kalibová.

Názory na příčiny se různí

Mezi odborníky se různí názory na to, kde je příčina problémů a kdo je za současnou situaci odpovědný. „Hlavní příčinu vidím v odklonu od morálních a etických hodnot,“ uvedl Lebeda. Podle Mareše odpovědnost nese politická reprezentace na domácí i evropské úrovni, mediální a intelektuální elity i občané evropských zemí, včetně Česka. Kalibová zase zastává názor, že je velká část viny na médiích, která o uprchlické krizi neinformují objektivně.

Podle Mareše nyní neexistuje krátkodobé řešení situace. „Dlouhodobě je třeba řešit problémy s migračními problémy a více akceptovat vnímání národní a kulturní identity majoritním obyvatelstvem,“ uvedl Mareš. Podle Lebedy musejí země vyřešit problémy s ekonomickými migranty, zlepšit by se také mělo vzdělávání dětí. Tvrdě by se také měla postihovat protiprávní jednání v souvislosti s extremismem a kriminalitou z nenávisti na obou křídlech extremistického spektra, dodal Lebeda.