ODS prý hledá nového volebního lídra, šanci má Pospíšil

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: Euro Martin Pinkas

ODS chce kvůli kampani před parlamentními volbami 2014 najít nového volebního lídra a předsedu strany a premiéra Petra Nečase odsunout do pozadí. Volebním lídrem by se mohl stát exministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

„Zůstal by Petr Nečas jako premiér i předseda strany, ODS by si ale zvolila lídra, který by řídil přípravu na volby, do které by mu předseda nemluvil,“ řekl deníku Insider poslanec ODS, který má vazby na vlivné straníky z regionů. Strana chce svůj plán realizovat prý zřejmě v létě, nejpozději v září.

Volebním lídrem se má stát „tvář maximálně přijatelná pro veřejnost“. Průzkumy veřejného mínění již několik měsíců řadí právě Pospíšila mezi nejpopulárnější české politiky. Jeho pozice uvnitř ODS ale jednoznačná není, usiluje o ni prý první místopředseda a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

„Ani jeden z nich nechce vypadat, že popravuje Petra Nečase. Muselo by se to uskutečnit tak nějak ve shodě s ním,“ řekl Insideru jiný z poslanců.

Popularita ODS u voličů dlouhodobě klesá. Prezidentský kandidát kdysi nejpopulárnější české strany Přemysl Sobotka získal v lednových volbách jen 2,5 procenta hlasů. Odcházející hlava státu Václav Klaus to označila za „největší debakl pravice v historii postkomunistické éry“.

V průzkumech volebních preferenci si strana nevede o mnoho lépe. Pokud by se parlamentní volby konaly nyní, skončila by ODS až čtvrtá a získala by jen 13 procent hlasů, vyplývá z posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Občanské demokraty by předběhla ČSSD, komunisté i TOP 09, nyní slabší koaliční partner strany.

ODS (menševici)