Omluva je umírněná satisfakce, tvrdí právník vnučky Peroutky

Obvodní soud pro Prahu 1 začal 2. března projednávat spor vnučky novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové (na snímku) a Kanceláře prezidenta republiky kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana na Peroutkovu adresu. Podle prezidenta byl novinář autorem článku Hitler je gentleman. Kaslová to odmítá a požaduje omluvu.

Obvodní soud pro Prahu 1 začal 2. března projednávat spor vnučky novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové (na snímku) a Kanceláře prezidenta republiky kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana na Peroutkovu adresu. Podle prezidenta byl novinář autorem článku Hitler je gentleman. Kaslová to odmítá a požaduje omluvu. Zdroj: CTK

Omluvný dopis a vyvěšení omluvy na webu Hradu považuje právník vnučky Ferdinanda Peroutky za umírněnou satisfakci ve sporu, který se týká výroků prezidenta Miloše Zemana na adresu novináře. Hrad chce naopak soudní řízení zastavit. Podle prezidenta byl novinář autorem článku "Hitler je gentleman". Peroutkova vnučka Terezie Kaslová to odmítá, a proto na Hrad podala žalobu k soudu. Obvodní soud pro Prahu 1 se dnes začal případem zabývat a před polednem chce ve sporu rozhodnout.

Spor navazuje na Zemanův projev na loňském fóru k holokaustu, kde prezident hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu. Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale Peroutka nikdy článek s názvem „Hitler je gentleman“ nenapsal. Zeman trvá na tom, že text četl. Slíbil, že se omluví, pokud se daný článek nenajde. Zatím tak neučinil, i když po textu dodnes marně pátrá jeho mluvčí.

„Doufám, že v dnešní době nikdo nemá pochybnost o tom, že tento článek neexistuje,“ uvedl v závěrečné řeči právník Kaslové František Vyskočil. Soudkyně Kateřina Sedláčková při soudním projednávání vysvětlila, že ve sporu nejde o nastolení jediného správného hodnocení postojů a díla Ferdinanda Peroutky. „Každý má právo na hodnotové soudy, musí ale existovat jejich pravdivostní základ,“ podotkla soudkyně.

Kritici prezidentova tvrzení poukazují na to, že Peroutkova fascinace nacismem je nesmyslná už vzhledem k tomu, že novinář za druhé světové války prošel nacistickým koncentračním táborem. Za první republiky patřil ke skupině pátečníků - neformálnímu spolku osobností, které se scházely u Karla Čapka, na setkání docházel i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Platil za bytostného demokrata a odpůrce nacismu i komunismu.

Senát bude debatovat o sporných výrocích Zemana
Senátoři budou podle schváleného programu v závěru nynější schůze diskutovat o sporných výrocích prezidenta Miloše Zemana. Podle jeho zastánců se tím ale jen sníží význam horní parlamentní komory. Novinářům to dnes řekl senátor a předseda Strany práv občanů (SPO) Jan Veleba.
„Při preferencích, které prezident má, a přesto je haněn a hanoben, přemýšlím o tom, zda by neměla být zahájena debata o nutnosti existence Senátu,“ doplnil senátor Jan Doubrava (Severočeši.cz).
Výzvu chtějí prosadit pravicoví senátoři, kteří připomínají také Zemanův odmítavý postoj ke jmenování některých profesorů či kritické výroky k islámu. Poukazují i na prezidentovu přítomnost na demonstraci 17. listopadu po boku předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky, jenž byl za své výroky obviněn z podněcování k nenávisti vůči muslimům.