Patria Finance žaluje ČNB kvůli pětimilionové pokutě

žaloba (ilustrační foto)

žaloba (ilustrační foto)

Investiční společnost Patria Finance podala na začátku června k pražskému městskému soudu žalobu na Českou národní banku (ČNB). Domáhá se zrušení pětimilionové pokuty, kterou jí na jaře centrální banka udělila za údajné zneužití informací o klientech a obohacení se na jejich úkor. Informuje o tom dnešní vydání deníku DNES. Patria s výsledky vyšetřování a zdůvodněním pokuty nesouhlasí, hájí se tím, že se snažila plnit pokyny klientů.

Podle ČNB společnost Patria Finance v roce 2009 využila toho, že její klient chtěl prodat velké množství akcií ČEZ a Unipetrolu, a předtím, než jeho pokyn zadala na burzu, připravila vlastní pokyn k nákupu. Velké množství akcií na trhu pak snížilo jejich cenu a Patria výhodně nakoupila. V témže roce údajně podobným způsobem postupovala i v případě klienta, který prodával větší množství akcií Erste Group Bank. ČNB může za podobné konání udělit až dvacetimilionovou pokutu.

V třetím případě, na který centrální banka poukázala, poskytla prý Patria informace o záměrech svého klienta s akciemi jiným firmám.Patria však usiluje o zrušení rozhodnutí. „ČNB nezohlednila roli Patrie jako tvůrce trhu, neboť Patria nejednala za účelem obohacení se na úkor klientů, ale za účelem uspokojení pokynů klientů v rámci závěrečné aukce,“ uvedla vedoucí právního oddělení společnosti Lenka Vavřichová.

Dodala, že největší část příjmů Patrie je z provizí a poplatků od klientů, nikoliv ze zisků z obchodování, takže jejím hlavním zájmem je udržení dobrých vztahů s klienty. Vavřichová také upozornila, že v žádném z uvedených případů si klienti nestěžovali.Mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann uvedl, že ČNB zatím žádnou žalobu neobdržela, ale pokud taková situace nastane, je připravena svůj postup obhájit.