Peake: Doporučím LIDEM zůstat ve vládě

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Strana LIDEM dnes rozhodne o svém setrvání ve vládě. Její předsedkyně Karolína Peake členům doproručí, aby LIDEM ve vládě zůstala. Odvolání z čela resortu obrany je pro ní již uzavřenou kapitolou.

Vicepremiérka v České televizi řekla, že strana zatím na usnesení o odchodu z vlády nic nemění, sama však prý bude spíše doporučovat setrvání v kabinetu. „Ovšem jen za předpokladu, že budou dodrženy požadavky, s nimiž jsme chodili i třeba na vyjednávání o koaliční vládě. To znamená dohledový orgán nad financováním politických stran či dotažení zákona o úřednících,“ upozornila Peake.

„Byli jsme velmi silně dotčeni a stále jsme dotčeni tím, co se před Vánocemi stalo. Minimálně jeden člověk z předsednictva si myslí, že máme odejít do opozice,“ uvedla vicepremiérka. Podle ní poslanec Viktor Paggio podporuje podporu menšinové vládě.

Podle Peake však bude velmi záležet především na tom, jak dopadne první letošní koaliční jednání. „Teprve po něm bude rozhodnuto o dalším osudu vlády,“ dodala.

Peake nechce Picka ministrem obrany

Peake, která byla před Vánoci z funkce ministryně obrany po osmi dnech působení odvolána, dodala, že pro ni i pro LIDEM je resort obrany „uzavřená kapitola,“ budou však dění v něm i nadále „bedlivě“ sledovat. Pokud ale premiér Petr Nečas obsadí do čela ministerstva obrany bývalého náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka, bude to podle Peake chyba.

„Jakékoliv personální obsazení ministerstva obrany je věcí premiéra. Pokud se rozhodne obsadit do této funkce člověka, který teprve nedávno opustil vysokou armádní pozici, považuju to za chybu,“ uvedla Peake.

Vedení nejmenší vládní strany LIDEM by dnes odpoledne mělo rozhodnout, zda platí jeho prosincové oznámení o odchodu z vlády v nejbližších dnech. Ministři za tuto stranu by měli k 10. lednu Nečasův kabinet opustit kvůli odvolání Peake z ministerstva obrany.