Peake půjde po ministerské rošádě na obranu

Premiér Petr Nečas a místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

Premiér Petr Nečas a místopředsedkyně vlády Karolína Peake. Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Strany LIDEM a ODS si ve vládě vymění ministerstva obrany a dopravy za předpokladu, že se shodnou na sloučení dopravy s ministerstvem průmyslu. Předsedkyně LIDEM Karolína Peake pak bude kandidátkou na ministryni obrany. Ve funkci by nahradila Alexandra Vondru (ODS), který vedení úřadu opustí v pátek.

Liberální demokraté podle dřívějšího vyjádření své předsedkyně Karolíny Peake přepustí ODS ministerstvo dopravy, které by se mělo sloučit s ministerstvem průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS). Výměnou by získali ministerstvo obrany.

„Předsednictvo strany LIDEM se dohodlo na tom, že půjdeme na jednání s panem premiérem o možnosti výměny resortů mezi ODS a LIDEM v souvislosti se slučováním některých úřadů a redukcí agend,“ uvedla ještě před jednáním Peake. Připomněla, že sama navrhla sloučení ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu, které by se mělo změnit v ministerstvo hospodářství. To, že LIDEM získá obranu, je podle Peake v podstatě jediná možnost“. Záložní varianta podle vicepremiérky není.

Zpráva bude doplněna