Pelikán do rady ČTÚ nejde. Kalouskovi se nelíbil jeho blog

Robert Pelikán

Robert Pelikán

Robert Pelikán se novým členem rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) nestane. Podle informací z vládních kuloárů totiž doplatil na to, že na svém internetovém blogu kritizoval politiku vlády, jejího premiéra Petra Nečase i ministra financí Miroslava Kalouska. "Kalousek při jednání vlády na blog upozornil s tím, že člověk kritizující vládu by neměl být jmenován," uvedl zdroj ČTK.

Robert PelikánRobert Pelikán

Ministři nejprve dostali e-mailem výtah z Pelikánova blogu na iDnes.cz s důrazem na pasáže, ve kterých právník kritizuje současnou vládu a její konkrétní členy. A poté, co si k tomu řekl své Kalousek, vláda návrh ministra průmyslu Martina Kuby na jmenování Pelikána zamítla.

Podle Kuby přitom měl Pelikán být jednou ze záruk, že z ČTÚ vznikne moderní regulační úřad, který bude určovat podmínky na trhu mobilního volání tak, aby více vyhovovaly zákazníkům. Ceny volání jsou podle něj v rámci Evropy stále příliš vysoké. Z podobných důvodů Kuba již letos v březnu do rady nominoval novináře Ondřeje Malého.“Stojím si za tím, že Robert Pelikán by byl kvalitním členem rady ČTÚ. Jsem ale součástí vlády jako většinového orgánu, a tak respektuji většinový názor,“ sdělil dnes Kuba, který zatím neuvedl, zda navrhne do rady ČTÚ jinou osobu.

Kalousek má však jasno. „Za prvé musíme rozlišit mezi kritikou a sprostou pomluvou. Takových článků je poměrně hodně, ale to by nám ani tak nevadilo. Ale mám důležitější argument. Jestli je pan Pelikán přesvědčen, že vláda Petra Nečase strká velké peníze kmotrům a že ministr financí je zloděj, tak by se od takových lidí neměl vůbec nechat jmenovat do funkce. Měl by počkat například na vládu pana Babiše a pana Léko,“ řekl ministr serveru Česká pozice.

Pelikán měl nahradit bývalého poslance Zdeňka Švrčka (ODS), kterému v červenci vypršel pětiletý mandát. Specializuje na soutěžní právo, přednáší na katedře občanského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Pracoval mimo jiné v mezinárodní advokátní kanceláři Linklaters a poté provozoval vlastní praxi ve firmě Vrána&Pelikán. V případě jmenování do rady měl své působení v kanceláři ukončit.

Předsedou rady je do příštího roku bývalý poradce vedení Českého Telecomu Pavel Dvořák, dalšími členy jsou bývalá náměstkyně ministrů financí a spravedlnosti Jana Fürstová a exministr dopravy Milan Šimonovský. Radní dostávají mandát na pět let.