Pětistovka výchovného pro seniorky bude dvourychlostní. Lednová valorizace přídavek mine

Zdroj: E15 (Midjourney)

Zvýhodnění především seniorek, které vychovaly děti, zůstane ve formě pětistovky za potomka zachováno i do budoucna. Na bonus však dosáhnou jen některé důchodkyně. Podle návrhu penzijní reformy šéfa rezortu práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) to budou ženy se třemi a více dětmi. Pro ostatní začne platit nové opatření, které má podle Jurečky také ocenit péči o děti a srovnat rozdíl mezi důchody žen a mužů. Z nynějších údajů zároveň plyne, že donedávna očekávaná valorizace výchovného se od ledna 2024 neuskuteční.

„Výchovné doplníme rodinným vyměřovacím základem. A bude platit i pro ty, kteří pečovali o osoby blízké, jako jsou například rodiče nebo prarodiče,“ nastínil Jurečka. Dodal, že stávající výchovné, které 1,4 milionu seniorek začalo k měsíčním penzím pobírat od začátku roku, jim zůstane až do konce života. „Na tom se nic měnit nebude,“ zdůraznil ministr.

To však znamená, že současné důchodkyně s dětmi budou zvýhodněny oproti těm, které odpočinek teprve čeká. Tedy v případě, že nevychovaly alespoň tři děti. Pokud mají jednoho nebo dva potomky, budou se muset spokojit s rodinným vyměřovacím základem, případně se společným vyměřovacím základem manželů.

Jurečka ujišťuje, že nikdo nebude krácen. „Nové opatření lépe ocení dobu mateřství, rodičovství i dobu péče o osobu blízkou. Cílem je posílení spravedlnosti vůči ženám, které mají nižší důchody než muži,“ řekl.

Rodinný vyměřovací základ umožní, aby si žena nebo muž na mateřské a rodičovské dovolené započítávali do důchodu výši průměrné mzdy v daném roce. Dobrovolný společný vyměřovací základ manželů pak přepokládá, že penze obou partnerů budou stanoveny rovnoměrným rozpočítáním celkové částky odvedené z jejich výdělků, a to za dobu trvání svazku.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Investice a důchod (celý díl) • E15

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení dostával loni starobní důchodce v průměru 19 755 korun, důchodkyně 16 484 korun. Po letošním zavedení výchovného a valorizaci činila v polovině roku průměrná starobní penze muže 21 520 korun, ženy 19 038 korun.

Blížící se pravidelná lednová valorizace penzí však příjmy mužů a žen na odpočinku po celý příští rok nijak nepřiblíží. A to přesto že se zvýšením výchovného z nynějších 500 korun se původně počítalo.  

Jenže se ukázalo, že při řádné valorizaci vzroste pouze základní výměra, a to o 360 korun. Procentní výměra, která má vliv na výchovné, se nezmění. Dalším důvodem je ustanovení v novele zákona, která jednorázově snížila červnovou mimořádnou valorizaci. V upravených paragrafech se výslovně uvádí, že při mimořádné valorizaci neplatí pravidlo, podle něhož výchovné stoupne.

O osekání výchovného vedly koaliční strany spory už při vyjednávání o konsolidačním balíčku. Jen letos bonus spolkne kolem dvaceti miliard korun ročně. Bude tak tvořit třetinu schodku penzijního systému.

Výchovné prosadila v minulém volebním období ČSSD s pomocí lidovců. Nebylo však jasné, kde vzít na opatření peníze, což v té době kritizovala pravice i řada analytiků. Loni na to poukázala také Národní ekonomická rada vlády (NERV).

„Je to zbytečné přidání dalšího parametru do penzijního systému. Nelze zpochybnit, že výchovné pomohlo velkému množství lidí, zejména žen, obsahuje ale několik nedořešených problémů. Navíc jde o jednu z největších výdajových položek veřejných financí, proti niž nebyly nalezeny adekvátní příjmy nebo úspory,“ uvedl NERV.