Picek se vrací, obranu prozatím povede Nečas

Generál Vlastimil Picek

Generál Vlastimil Picek Zdroj: profimedia.cz

Václav Klaus pověřil řízením ministerstva obrany premiéra Petra Nečase. Do funkce prvního náměstka ministra obrany se vrací bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, kterého před týdnem odvolala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), uvedly.

Spor o personální změny na ministerstvu vedl k nečekanému konci předsedkyně LIDEM Karolíny Peake v čele obrany, kterou vedla jen osm dní.

„Vzhledem k tomu, že některé úkony ministra obrany jsou nepřenosné na jeho náměstky, prezident republiky dnes na návrh předsedy vlády dočasně pověřil do jmenování nového ministra obrany řízením ministerstva obrany předsedu vlády Petra Nečase,“ informoval mluvčí vlády Michal Schuster.

Hlavním důvodem odvolání ministryně bylo právě její rozhodnutí odvolat prvního náměstka Vlastimila Picka, který vedl tým vyjednávající se Švédskem podmínky pokračování pronájmu stíhaček Gripen. Během čistky, kterou Peake v resortu obrany provedla skočili také šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant a poradce František Šulc. Ředitelem Národního úřadu pro vyzbrojovánípak Peake vzápětí jmenovala Jaroslava Štrupla, šéfem svého kabinetu Aleše Klepka a vedoucím svých poradců Pavla Kotrbu.

Kvůli těmto krokům přišla Karolína Peake o důvěru premiéra Nečase a včera její odvolání potvrdil prezident.

Nečas dnes řekl, že se jeho strana přeje pokračování vlády s liberálními demokraty. Peake v reakci uvedla, že jednání o pokračování koalice jsou možná. LIDEM ovšem chtějí znát všechny podmínky spolupráce, ne jen ty, které se ODS zrovna hodí. Zároveň Věci veřejné dnes ústy svého předsedy Radka Johna oznámily, že se pokusí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě a pro tento svůj návrh získat podporu ČSSD, KSČM a nezařazených poslanců.

Předseda vlády byl v minulosti například pověřen řízením ministerstva spravedlnosti. Po odchodu ministra Pavla Rychetského (ČSSD) byl v srpnu 2003 řízením resortu pověřen premiér Vladimír Špidla (ČSSD). Obdobná situace nastala i v červnu 2004, kdy vládu opustil Rychetského nástupce Karel Čermák (nestraník). V roce 1996 byl po jmenování vlády dočasně pověřen řízením ministerstva pro hospodářskou soutěž (do změny kompetenčního zákona, která úřad zrušila) premiér Václav Klaus (ODS).

Situace, kdy byl řízením některého z resortů dočasně pověřen jiný člen vlády, je poměrně běžná.

Další informace k odvolání Karolíny Peake: